Novice

Arhiv

Predstavitev Poti pisateljic na Svetu Evrope

Kulturno-turistična Pot pisateljic se je predstavila na srečanju upravnega odbora Razširjenega delnega sporazuma Sveta Evrope o kulturnih poteh, ki bo v naslednjih tednih sprejel dokončno odločitev o podelitvi certifikatov Kulturne poti Sveta Evrope letošnjim kandidatkam.

Več »

V Srbiji predstavitev romana Zdravke Evtimove „Četrtek“

V okviru programa Centra Foruma slovanskih kultur v Beogradu je v Narodni knjižnici Srbije potekal literarni večer, posvečen bolgarski pisateljici Zdravki Evtimovi in njenemu romanu Četrtek. Delo, ki ga je v srbščino prevedla Elizabeta Georgiev, je izšlo v zbirki Sto slovanskih romanov.

Več »

FSK redno v stiku z ukrajinskimi muzeji

V Forumu slovanskih kultur so v zadnjih tednih v rednih stikih z ukrajinskimi muzeji. V zasledovanju povezovanja kulturnih in drugih ustanov, kar je tudi poslanstvo FSK, so s predstavniki muzejev v Ukrajini in drugimi partnerji opravili že več srečanj na daljavo, objavili pa so tudi posebno spletno mesto namenjeno ukrajinski kulturni dediščini.

Več »

O Piranovi na 7. dnevih Icarus Hrvaška

Forum slovanskih kultur (FSK) je na 7. dnevih Icarus Hrvaška z naslovom »Pobude za dediščino, izobraževanje in digitalno okolje« predstavila programe, ki pod okriljem FSK potekajo v Mednarodnem centru za raziskovanje dediščine – Piranova.

Več »

Ukrajinski kolegi, z vami smo!

V hitro spreminjajočem se svetu tudi v Forumu slovanskih kultur skrbimo, da spoštujemo drug drugega, vzpostavljamo prijateljske vezi ne glede na versko in nacionalno pripadnost, gradimo projekte sodelovanja ter spodbujamo raznolikost ustvarjalnega duha.
Kulturna dediščina različnih kultur, narodov in vsega sveta, je za nas največje bogastvo, skrb zanjo pa odgovoren privilegij.

Več »

Naj se sliši glas žensk

Mednarodni dan žensk so FSK in partnerji obeležili z dogodki, na katerih so različnim javnostim predstavili vlogo pomembnih žensk v preteklosti, obenem pa pokazali na pomen enakosti spolov v sedanjosti in prihodnosti.

Več »

8. marec – Mednarodni dan žensk

Ustvarjalka, mama, pisateljica, igralka, profesorica, gospodinja, direktorica, sestra, prostovoljka, karieristka, športnica, znanstvenica, negovalka, sodelavka, plesalka, pevka, sopotnica, prijateljica, soseda, kozmonavtka, sorodna duša …
ŽENSKA.
V vsej svoji polnosti, prisotnosti in edinstvenosti.
Močna in posebna.
Na 8. marec in vse ostale dni!

Več »

Sodniki za nagrado Živa že v akciji

Po pripravi in objavi razpisa za nagrado Živa 2022, mednarodna skupina sodnikov v okviru letnega ciklusa že nadaljuje s svojim delom. Strokovnjaki iz slovanskih držav in Evropske muzejske akademije so se srečali na rednem sestanku. Osrednja točka razprave je bila predstavitev Foruma slovanskih kultur in odbora ICOM SEE na generalni konferenci Mednarodnega muzejskega sveta ICOM v Pragi, avgusta 2022.

Več »

Znova v živo

Forumu slovanskih kultur je 7. mednarodno konferenco in podelitev nagrade ŽIVA uspelo izpeljati v živo. V bogatem tridnevnem programu je v srbski prestolnici sodelovalo 70 udeležencev iz 14 držav. Priča so bili številnim dobrim praksam, se medsebojno spoznavali in sklepali nova partnerstva, za piko na i pa so se udeležili še odprtja Evropske prestolnice kulture v Novem Sadu.

Več »
Scroll to Top