Novice

Arhiv

Špegavec Aleksandra Prokopieva kmalu na knjižnih policah

Zbirka Sto slovanskih romanov se približuje stotim izdanim naslovom. Na knjižne police prihaja slovenski prevod romana Špegavec makedonskega pisatelja Aleksandra Prokopieva, ki bo že 97. knjiga v zbirki. Prevod je delo Roberta Suše, spremno besedo pa je prispevala Namita Subiotto.

Več »

Izšel je katalog Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo

Prenovljena Vila Zlatica v Rožni dolini, dom nekdanjega znamenitega ljubljanskega župana Ivana Hribarja (1851-1941), danes obiskovalcem nudi vpogled v življenje enega najbolj priljubljenih županov Ljubljane in spoznavanje z bivanjsko kulturo slovenske meščanske družine z začetka 20. stoletja.

Več »

Steze, spone, spoznanja treh srbskih pisateljic

V Narodni knjižnici Srbije je bila odprta razstava Steze, spone, spoznanja, posvečena srbskim pisateljicam Jeleni Dimitrijević, Desanki Maksimović in Isidori Sekulić. Na odprtju so spregovorili Vladimir Pištalo, direktor Narodne knjižnice Srbije, Andreja Rihter, predsednica združenja Pot pisateljic, ter Biljana Dojčinović in Mirjana Stanišić, avtorici razstave. Razstava bo na ogled do 17. marca 2023.

Več »

Krleža v Vili Zlatica!

Pred natanko sto leti, leta 1922, je hrvaški pisatelj in dramatik Miroslav Krleža napisal drugi del trilogije o Glembajevih – V agoniji. Rane prve svetovne vojne se še niso zacelile, celi družbeni sistemi so se sesuvali v prah. Sto let pozneje smo se znašli v podobnem precepu okoliščin: temeljne družbene strukture se nepovratno spreminjajo, osnovna eksistencialna vprašanja pa ostajajo.

Več »
Scroll to Top