Direktorica FSK odmevno na konferenci v Bursi

Dr. Andreja Rihter, direktorica mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur (FSK) je kot posebna gostja na mednarodni konferenci v turški Bursi spregovorila o pomenu nematerialne kulturne dediščine ter predstavila primere dobrih praks iz slovanskega sveta. Sestala se je tudi z županom Burse, sicer letošnje kulturne prestolnice sveta, v katerem govorijo turške jezike.

»Zapisi ki, ne glede na format, zagotavljajo ohranjanje bogastva nematerialne kulturne dediščine so neprecenljivi. Ne le, da so »shranjeni«, omogočajo namreč interakcijo preteklosti s sedanjostjo, dajejo občutek pripadnosti in vnašajo dinamiko v medkulturni dialog ter ponujajo inspiracijo človeški ustvarjalnosti,« je v pozdravnem nagovoru skoraj 50 udeležencem na mednarodnem muzejskem srečanju turškega sveta povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur ter dodala, da je kulturna dediščina tista, ki omogoča dinamičen dialog, utrjenjevanje identitete in kulturnih vrednot, ohranjanje raznolikosti, spodbujanje medsebojnega spoštovanja in trajnostni razvoj človeštva.

V predavanju je dr. Rihter predstavila tudi dobre prakse iz slovanskih muzejev. Nekaj predstavnikov slednjih (sicer tudi dolgoletnih partnerjev FSK), med njimi Meri Stojanova iz Inštituta in muzeja Bitola in Daniela Nikolova iz Muzeja makedonskega boja (Severna Makedonija) in Ivan Maksimović iz Etnografskega muzeja iz Beograda (Srbija), je prav tako sodelovalo na konferenci. Salim Ezer iz organizacije Turksoy pa je predstavil digitalizacijo likovne zbirke, zahteven in celovit projekt, ki bo omogočal vsesplošno vidljivost likovne dediščine v državah Turksoya. Direktorji muzejev so ob koncu mednarodne konference podpisali še deklaracijo o ustanovitvi Zveze muzejev držav, v katerih govorijo turške jezike.

V okviru delovnega obiska v Bursi, ki je letos kulturna prestolnica turkmenskega sveta, se je direktorica FSK srečala še z županom, Alinurjem Aktaşom, direktorjem muzejev v Bursi, Nazimom Enesom Altanom in predstavnikom Turksoya, Kanatom Mambetalijevim.

Scroll to Top