Naših 15!

V skladu s strateškimi usmeritvami in prepoznanimi priložnostmi so glavni dogodki v čast praznovanja 15. obletnice ustanovitve FSK potekali v treh različnih slovanskih državah: Sloveniji, Hrvaški in Ruski federaciji ter v Franciji, v Parizu.

Slavnostni dogodki so bili:

  • Slavnostna seja Uprave FSK
  • Koncert Slovanska rapsodija
  • Razstava Ženske in velika vojna na sedežu UNESCA
  • Sklop 11 dogodkov na VIII. Mednarodnem kulturnem forumu v St. Peterburgu
  • Literarni in založniški program Slovanski vrt (Slavenski đardin) na knjižnem sejmu v Puli
  • Diplomatsko družabni dogodek S Slovani za mizo
“Ko smo ustanovili Forum slovanskih kultur, nas je čakalo veliko dela. Petnajst let kasneje lahko rečem, da smo naredili ogromno, a da je ogromno izzivov še pred nami. A zaupam v prihodnost, ker vem, da smo velika in trdno povezana družina, ki zmore še več.”
Andreja Rihter, direktorica FSK
V 15 letih smo se že večkrat prepričali, kako pomembna in na mestu je bila primarna usmeritev organizacije. FSK je bil pravi odgovor na izziv časa, saj je pod eno streho združil vse slovanske kulture kot intuitiven odgovor na številne izzive, ki jih prinaša globalizacija.”
Vladan Vukosavljević, predsednik Uprave FSK in minister za kulturo in informiranje Republike Srbije

DOGODKI

Slavnostna seja Uprave FSK, Ljubljana / Slovenija

Uprava Mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur, ki jo sestavljajo ministri za kulturo držav članic FSK, se je sestala na slavnostni seji. Na njej so med drugim spregovorili o prihodnosti FSK ter podpisali memorandum o krepitvi medkulturnega dialoga in sodelovanja vseh slovanskih držav. Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade RS Marjana Šarca, s posebnim pismom pa je FSK ob 15. obletnici čestital tudi Vladimir Putin, predsednik Ruske federacije.

Koncert Slovanska rapsodija, Ljubljana / Slovenija

V Mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur so s koncertom na prostem Slovanska rapsodija obeležili 15. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti so podelili tudi nazive častni ambasador ter listine ambasador FSK.

Koncert na prostem Slovanska rapsodija (organiziran v sodelovanju z Imago Sloveniae) je postregel s programom, posebej zasnovanim ob 15. obletnici FSK. 1.500 obiskovalcev koncerta je uživalo v edinstveni glasbeni izkušnji z glasbeniki iz 13 slovanskih držav na enem odru. Glasbeni prerez te »rapsodije« se je na eni strani skliceval na značilne folklorne prvine, na drugi pa je skozi kompozicijsko nadgradnjo zrcalil proces preobrazbe ljudskega in regionalnega v narodno-tipični značaj.

Razstava Ženske in velika vojna
UNESCO, Pariz / Francija

11. dogodkov na VIII. mednarodnem kulturnem forumu v St. Peterburgu
St. Peterburg / Ruska federacija

Slovanski vrt (Slavenski đardin)
Knjižni sejem Pula, Pula / Hrvaška

S Slovani za mizo
Bled / Slovenija

Vtisi

Publikacija

IZPOSTAVLJAMO

Slovanska rapsodija pod pokroviteljstvom predsednika Slovenije

Koncert na prostem je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, obenem je bil del programa mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani.

O 15. obletnici FSK na posebnem srečanju

Štirje ministri slovanskih držav so se na povabilo Ministrstva za kulturo Ruske federacije in Alle Manilove, namestnice ruskega ministra za kulturo, udeležili posebnega srečanja. Na njem so, skupaj z gosti Mihailom Švidkojem, Mihailom Horevom, Mihailom Brizgalovom, Eleno Kalnitsko in drugimi povabljenimi, spregovorili o 15. obletnici FSK ter izzivih v prihodnosti.

Publikacija ob 15. obletnici

V Mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur so v letu, ko obeležujejo 15. obletnico delovanja izdali posebno publikacijo Naših 15!. Gre za pregled delovanja ustanove od začetkov leta 2004 pa vse do danes.
Scroll to Top