Novice

Arhiv

O Poti pisateljic v hrvaškem Ogulinu

Delegacija Foruma slovanskih kultur se je na delovnem obisku v hrvaškem Ogulinu srečala s tamkajšnjim županom in direktorico Ivanine hiše pravljic. Slednja ustanova je obenem nacionalni koordinator za Pot pisateljic na Hrvaškem.

Več »

Selitev FSK je v polnem teku

V Mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur so začeli s selitvijo v nove prostore, v prenovljeno Vilo Zlatica nekdanjega ljubljanskega župana Ivana Hribarja. V občasnih razstavnih prostorih bo najprej na ogled razstava Ivan Hribar in slovanstvo. Za obiskovalce se bodo vrata Vile Zlatica odprla predvidoma v maju.

Več »

O izzivih razstav na Piranova kolokviju

Forum slovanskih kultur je v okviru programa Piranove – mednarodnega centra za raziaskovanje dediščine pripravil četrti mednarodni kolokvij, tokrat z naslovom Izzivi za razstave. Poleg predavanj in predstavitve knjige Developing exhibitions sta potekali tudi dve delavnici.

Več »

Sodniki za nagrado Živa znova na poti

Ob izboljšani epidemiološki sliki v večini slovanskih držav in sproščanju ukrepov so sodniki za nagrado Živa ponovno pripravljeni na obisk muzejev v živo. V kolikor to pri vseh prijavljenih muzejih ne bo mogoče, bodo obisk in evalvacijo opravili na daljavo. 7. podelitev nagrade Živa za najboljši slovanski muzej in najboljši kulturni in naravni spomenik v slovanskih državah bo septembra 2021.

Več »

Poslovil se je pisatelj Marko Sosič

Pri komaj 62 letih je umrl pisatelj in gledališki ter filmski režiser Marko Sosič. Rodil se je leta 1958 v Trstu. Diplomiral je iz režije na Akademiji za gledališko in filmsko umetnost v Zagrebu. Deloval je v slovenskih in tržaškem gledališču ter bil umetniški vodja Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici in ravnatelj ter umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališču v Trstu.

Več »

Transformacije kmalu z novimi kolekcijami

Projekt Tranformacije bodo kmalu obogatile nove kolekcije modnih oblikovalcev iz petih slovanskih držav. Tako kot prvih pet kolekcij bodo tudi te krasile inspiracije iz slovanske kulturne dediščine.

Več »

Pot pisateljic tudi uradno ustanovljena

Združenje Pot pisateljic, ki bo nosilec evropske kulturne poti z isti nazivom, je tudi formalno ustanovljeno in registrirano v skladu s predpisi. Partnerji projekta aktivno sodelujejo pri snovanju in izvajanju dejavnosti, med njimi Biljana Dojčinović iz Srbije, med drugim tudi članica znanstvenega sveta WWR.

Več »

S predsednico Uprave FSK Majo Gojković sestanek na daljavo

Potem ko je decembra 2020 Maja Gojković, sicer podpredsednica Vlade Republike Srbije in srbska ministrica za kulturo in informiranje, postala predsednica Uprave FSK, je dr. Andreja Rihter, direktorica FSK, z njo opravila sestanek na daljavo. Tema pogovora so bile aktivnosti v letu 2021 ter vizija in program FSK za obdobje 2021 – 2026. V okviru

Več »

Vse dobro v 2021!

Naj vam leto 2021 prinese nešteto toplih objemov, iskrena in nepozabna druženja, nova prijateljstva ter navdihujoče izzive.  Naj vas obdari z vsem dobrim!

Več »

Prava knjiga v teh časih

Na policah je nova knjiga v zbirki 100 slovanskih romanov, že 85. po vrsti – Auschwitz Café Dragana Radulovića. Zbirka 100 slovanskih romanov je bogatejša za nov prevod. Na knjižne police prihaja roman Auschwitz Café črnogorskega pisatelja Dragana Radulovića. V slovenščini je to prvi prevod črnogorskega romana v zbirki. Knjiga, ki jo prevajalec in avtor

Več »
Scroll to Top