Novice

Arhiv

Na Goriškem bo kmalu zaživela Ljubkina pot

FSK je s partnerjem Kulturnim centrom Lojze Bratuž iz Gorice na prvi razpis Sklada za male projekte GO! 2025 prijavil projekt Ljubkina pot in pridobil finančno podporo za vzpostavitev kulturno-turistične poti, posvečeni Ljubki Šorli in pisateljicam Goriškega.

Več »

Pot pisateljic na svečani prireditvi prejela certifikat Kulturne poti Sveta Evrope

Pot pisateljic, ki povezuje sedem držav in je posvečena avtoricam s preloma 19. in 20. stoletja in njihovim navdihujočim življenjskim in literarnim zgodbam, je lani prejela certifikat Kulturne poti Sveta Evrope in postala 48. evropska kulturna pot, ki se ponaša s tem prestižnim nazivom in prva s sedežem v Sloveniji, letos pa certifikat prejela še na uradni slovesnosti v matični državi.

Več »

Transformacije: od slovanskih oblačilnih tradicij do sodobnih kreacij

Med 6. in 26. septembrom 2023 je v Muzeju uporabnih umetnosti v Beogradu potekala razstava Transformacije: od slovanskih oblačilnih tradicij do sodobnih kreacij, ki je nastala v sodelovanju Foruma slovanskih kultur, Muzeja uporabnih umetnosti (Beograd) in Ministrstva za kulturo Republike Srbije. Kustosinja razstave je bila Stanislava Vauda Benčevič.

Več »

Poslovil se je pisatelj Marjan Tomšič

Marjan Tomšič velja za najznačilnejšega predstavnika slovenske različice magičnega realizma. Pisal je romane, novele, črtice, pa tudi mladinska dela ter humoreske in za svoja dela prejel vrsto nagrad, leta 1991 tudi nagrado prešernovega sklada. Osrednji del njegovega ustvarjalnega opusa predstavljajo prozna dela z istrsko motiviko, ki so to slovensko pokrajino postavila na literarni zemljevid. Mednje sodi tudi roman Zrno od frmentona (1993), ki je uvrščen v zbirko Sto slovanskih romanov.

Več »

O sodobnem slovenski stripu na Vrtu Vile Zlatica

Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) je na vrt Vile Zlatica ponovno pripeljalo udeležence Mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti. Tokrat je beseda tekla o prihodnosti sodobnega slovenskega stripa ter o tem, kako se lotiti prevajanja “oblačkov”.

Več »
Scroll to Top