Pot pisateljic na svečani prireditvi prejela certifikat Kulturne poti Sveta Evrope

Pot pisateljic, ki povezuje sedem držav in je posvečena avtoricam s preloma 19. in 20. stoletja in njihovim navdihujočim življenjskim in literarnim zgodbam, je lani prejela certifikat Kulturne poti Sveta Evrope in postala 48. evropska kulturna pot, ki se ponaša s tem prestižnim nazivom in prva s sedežem v Sloveniji, letos pa certifikat prejela še na uradni slovesnosti v matični državi.

Na svečani prireditvi, ki je potekala v Državnem zboru RS, so iz rok direktorja Evropskega inštituta za kulturne poti in izvršnega sekretar Razširjenega delnega sporazuma o Kulturnih poteh Sveta Evrope dr. Stefana Dominionija ter predsednice Državnega zbora RS mag. Urške Klakočar Zupančič predstavniki Poti pisateljic uradno prejeli certifikat Kulturne poti Sveta Evrope. Zbrane goste – člane Poti pisateljic, politične in diplomatske predstavnike, predstavnike kulturnih poti in druge vabljene – so nagovorili: dr. Andreja Rihter, predsednica Kulturno‑turističnega združenja Pot pisateljic, Tamara Vonta, predsednica Odbora za kulturo Državnega zbora in vodja Delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope, Špela Spanžel, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo, mag. Urška Klakočar Zupančič in dr. Stefano Dominioni.

Dr. Andreja Rihter je med drugim povedala: »Za Pot pisateljic je certifikat, ta znak kakovosti, kot ga radi imenujemo, nagrada za naša prizadevanja, a še bolj spodbuda za še več, za še bolje, za razmišljanje in delovanje zunaj ustaljenih okvirjev, za kar nas navdihujejo naše avtorice.«

Tamara Vonta pa je dejala: “Ob dogodkih, kot je današnji, se zdi, da parlamentarne hodnike zasede posebna energija, drugačen besedni stroj in bolj tople barve izgovorjenih besed, zato smo takšnih srečanj še posebej veseli in tudi naše poslanstvo dobi povsem drugačen izraz. Morda gre del tega pripisati dejstvu, da je kultura očiščena vseh sebičnih navlak, je združevalna in povezovalna sila, ni le cilj, je predvsem pot. Pot, na kateri srečujemo najboljše v nas in v drugih. Zato smo ponosni, ker ima tudi naša država sedež ene od 48 poti s certifikatom Evropskega inštituta za kulturne poti. Še posebej pa smo ponosni, da je obenem ta pot tudi prva o ženskah, o zelo posebnih ženskah v času, ki posebnim ženskam ni bil posebej naklonjen.”

Program sta popestrili glasbenici Aleksandra Naumovski Potisk in Martina Burger s samospevi na poezijo slovenskih pesnic 19. stoletja, prireditev pa je povezoval Boštjan Romih.

Ob robu svečane podelitve so v delovnem delu programa potekala srečanja in sestanki z direktorjem Evropskega inštituta, namenjeni seznanjanju in aktivnejšemu sodelovanju Slovenije v programu Kulturnih poti Sveta Evrope. Stefano Dominioni se je tako srečal z državnim sekretarjem na Ministrstvu za kulturo Matevžem Čelikom Vidmarjem in generalno direktorico Špelo Spanžel ter poslanko Tamaro Vonta, ki vodi slovensko parlamentarno delegacijo v parlamentarni skupščini Sveta Evrope.

Dominioni se je srečal tudi s predstavniki kulturnih poti, ki prečkajo Slovenijo, in dr. Majo Turnšek s Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, ki je tudi članica akademske mreže Evropskega inštituta za kulturne poti. Predstavili so mu svoje dosedanje aktivnosti in  prizadevanja za večjo povezanost in sodelovanje med potmi in izkoriščanje sinergij med njimi ter boljšo prepoznavnost programa Kulturnih poti Sveta Evrope v Sloveniji. Prav formalizacija sodelovanja Kulturnih poti Sveta Evrope v posameznih državah in njihova prepoznavnost sta na mednarodnih srečanjih že nekaj časa v središču razprav o prihodnosti in razvoju tega pomembnega evropskega programa, ki prepleta kulturo in turizem ter ju prežema z evropskimi vrednotami in načinom življenja.

Foto: Boris Pretnar

Scroll to Top