Pot pisateljic

Nova kulturna pot, ki se bo potegovala za naziv Kulturne poti Sveta Evrope in se razvija na pobudo in pod vodstvom Foruma slovanskih kultur, je posvečena pisateljicam s preloma 19. in 20. stoletja. Pisateljice so napovedale in se borile za enakopravnost spolov, kakršno poznamo in jo spoštujemo danes in jo določa Splošna deklaracija o človekovih pravicah, Evropska konvencija o človekovih pravicah in nedavno Listina PEN in Ženski manifest. Pot pisateljic bo v središče pozornosti postavila izjemno literaturo in življenjske zgodbe, ki so zaznamovale boj za človekove in ženske pravice na začetku 20. stoletja. Njihova edinstvena vloga v zgodovini in kulturni dediščini slovanskega sveta in vse Evrope je bila izjemno pomembna, a nikoli zares priznana. Pot pisateljic je izjemno pripoveden način razkrivanja njihovega življenja in ustvarjalnosti. Povezuje simbolne in fizične točke njihovega življenja in dela – muzeje, spominske sobe, čitalnice, spomenike, kavarne, knjižnice in druge javne prostore. Ob znanstevnih in kulturnih dejavnostih bo pot vključevala in bogatila lokalne skupnosti in turistične znamenitosti, kreativno industrijo, gastronomijo in kulturni turizem.
“Poglobimo in razširimo strokovno, kulturno in turistično raziskovanje prispevka ženske literature k oblikovanju evropskih vrednot, identitete in zgodovine!”

Zakaj nova kulturna pot?

Pot pisateljic bo:

  • odprla povsem nova poglavja zgodovine evropske kulture in demokracije;
  • omogočila in razširila znanstveno, kulturno in turistično raziskovanje ženske literature v okviru evropske zgodovine, identitete in vrednot;
  • izboljšala prepoznavnost, pomen, prispevek pisateljic v in k evropski kulturi, zgodovini človekovih pravic in demokracije;
  • ponujala navdihujoče predstavitve, dinamične zgodbe ter privlačne kulturne in turistične vsebine;
  • spodbujala konstruktivno razmišljanje, sprožala javne razpravo in krepila demokratično prakso;
  • omogočala dostop do dediščine, ki bo izkustven in aktiven pri ustvarjanju izkušenj, usposabljanju in socializaciji.

PARTNERJI

Navdihujoče pisateljice

Pridruži se!

Pridružite se Poti pisateljic in nam pomagajte osvetliti dragocen prispevek pisateljic k evropski zgodovini in kulturi. Postanite prijatelj ali član mreže, podprite žensko literarno dediščino in uživajte v številnih edinstvenih dejavnostih in ugodnostih.

Kontaktirajte nas TUKAJ!

AKTIVNOSTI

Predstavitve

Konference

Vodeni ogledi

Srečanja

Delavnice

DOGODKI

2020
Hrvaška, Poljska, Rusija, Slovenija, Srbija
Uradni začetek skupnih aktivnosti projekta Pot pisateljic 8. marca

2019
Ljubljana/Slovenija
Mednarodna konferenca Pisateljice na prelomu 19. in 20. stoletja

Sankt Peterburg/Rusija
Mednarodni kulturni forum Sankt Peterburg – konferenca Kulturne poti slovanskega sveta na evropskem zemljevidu

2018
Luksemburg; Riga/Latvija; Sankt Peterburg/Rusija; Yuste/Španija
Srečanja in predstavitve

2017
Ljubljana/Slovenija
Mednarodna konferenca Kulturne poti slovanskega sveta na evropskem zemljevidu

NAPOVEDUJEMO

Marec 2021

Ob dnevu žena zbornik o pisateljicah

Marec 2021

“TV mesecu, ko praznujemo dan žena, bo izšel zbornik, posvečenen devetim pisateljicam, vključenim v Pot pisateljic. Zbornik bosta izdala Forum slovanskih kultur in novo ustanovljeno združenje Pot pisateljic.”
Znanstveni zbornik z naslovom Defiant Trajectories: Mapping out Slavic Women Writers Routes osvetljuje različne vidike dela in življenjskih zgodb devetih pisateljic in pesnic iz slovanskega sveta: Marije Jurić Zagorke in Ivane Brlić Mažuranić iz Hrvaške, Divne Veković iz Črne gore, znamenitih ruskih avtoric Anne Ahmatove, Marine Cvetajeve in Zinaide Gippius, Poljakinje Marie Konopnicke, Jelene Dimitrijević iz Srbije in Slovenke Zofke Kveder. Rdeča nit šestih razširjenih znanstvenih prispevkov s konference Pisateljice na prelomu 19. in 20. stoletja, ki jo je FSK pripravil leta 2019 v Ljubljani, je prestopanje dejanskih in simbolnih meja, ki jih je družba začrtavala ženskam in še zlasti ustvarjalkam. “Zato sledenje potem pisateljic ne pomeni le risanja zemljevidov, ki bogatijo naše poznavanje ženskih literarnih pisav, hoja po njihovih stopinjah je veliko več, z njo slavimo žensko moč, inovativnost in ustvarjalnost,” so zapisale v uvodu urednice zbornika dr. Biljana Dojčinović, dr. Maša Grdešić in dr. Katja Mihurko Poniž. Avtorice bodo zbornik predstavile na spletnem dogodku konec marca.

publikacije

NOVICE

Predstavitev Poti pisateljic na Svetu Evrope

Kulturno-turistična Pot pisateljic se je predstavila na srečanju upravnega odbora Razširjenega delnega sporazuma Sveta Evrope o kulturnih poteh, ki bo v naslednjih tednih sprejel dokončno odločitev o podelitvi certifikatov Kulturne poti Sveta Evrope letošnjim kandidatkam.

Več »
Scroll to Top