Piranova

Piranova – mednarodni center za raziskovanje dediščine se dotika vsebin, ki izzivajo
tradicionalna pojmovanja ter vplivajo na preoblikovanje muzejev in družbe. V ospredju
so muzeji vseh vrst in velikosti. Ti postajajo ključne ustanove sodobne družbe, saj
podpirajo skupnost ter spodbujajo aktivizem in pozitivne družbene spremembe.

V okviru Piranove potekajo naslednje aktivnosti, ki so glasnik raznolikega sodobnega sveta in zaščitnik svetovne dediščine:

“V Piranovi se skrbi za potrebe strokovnih javnostih: znanstvenikov, kustosov, študentov,
učiteljev, menedžerjev in drugih strokovnjakov na področju materialne in nematerialne dediščine ter kulturnih politik.”

PARTNERJI

MEDNARODNI KOLOKVIJI

Cilji

  • ustvariti prostor za spodbujanje ustvarjalnosti, širjenje znanja o možnostih in priložnostih novih tehnologij ter njihove uporabe na področju dediščine,
  • poslušati in slišati drug drugega,
  • deliti izkušnje, znanja in občutke,
  • odpreti prostor za pretok informacij in praks,
  • zgraditi nove mostove, partnerstva in biti prisoten v mednarodni areni.

Mreža

Kolokvij vključuje predavanja in praktično delo, ki temelji na dialogu in izkušnjah posameznikov z različnih področij dela in ki imajo pomembno vlogo na področju dediščine. Z udeleženci in strokovnjaki z vsega sveta ter z vsebinsko bogatimi programi, družabnimi dogodki, izleti, ipd. kolokvij nudi veliko priložnosti za mreženje, druženje in tkanje novih vezi.

Mednarodni kolokvij Piranova #8
Muzeji in digitalno

 

Lokacija: Piran, Galerija Hermana Pečariča (Leninova ulica 2)
Datum: 29. marec – 1. april 2023
Organizator: FSK
Partner: Obalne galerije Piran, Slovenija

Mednarodni kolokviji Piranova #7
FSK redno v stiku z ukrajinskimi muzeji, ICOMAM-om in ICOM-SEE-jem

 

Strokovna spletna srečanja so bila naslednja:

  • 24. marec 2022
  • 21. april 2022
  • 8. junij 2022

V letu 2022 smo bili v Forumu slovanskih kultur v rednih stikih z ukrajinskimi muzeji. V zasledovanju povezovanja kulturnih in drugih ustanov, kar je tudi poslanstvo FSK, smo s predstavniki muzejev v Ukrajini in drugimi partnerji opravili tri srečanja na daljavo, objavili pa smo tudi posebno spletno mesto, namenjeno ukrajinski kulturni dediščini.

Mednarodni kolokvij Piranova #5

11. maj 2021
Zmaga digitalnega?
Poziv za spletna predavanja

Mednarodni kolokvij Piranova #6
Zvočno valovanje

E-magazin | Program
6. – 8. oktober 2021
Inštitut za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije, Univerza na Primorskem, Piran / Slovenija

Predavatelji so spregovorili o pomenu zvoka, njegovem vplivu na dojemanje sveta, zvočni krajini v muzejih in muzejskih postavitvah, uporabi novih tehnologij v predstavitvah kulturne dediščine. Predstavili so tudi različne primere dobrih praks. Na delavnici, ki jo je vodila italijanska skladateljica in glasbenica Claudia Ferretti, pa so udeleženci sami ustvarjali in pripovedovali zgodbe z zvokom.

Zvočne razglednice

Mednarodni kolokvij Piranova #5

E-magazin

Zmaga digitalnega?
Deset strokovnjakov iz sedmih različnih držav je na petem mednarodnem kolokviju Piranova z naslovom »Zmaga digitalnega?« pripravilo predavanja, v katerih so s konkretnimi primeri prikazali svoje izkušnje z digitalnim premikom v zadnjem obdobju. Na daljavo sta potekal tudi dve spletni delavnici.

Program

Video

Mednarodni kolokvij Piranova #4

E-magazin

Poleg predavanj in predstavitve knjige Developing exhibitions sta na kolokviju potekali tudi dve delavnici. Rdeča nit so bila vprašanja o pristopih v pripravi tako stalnih kot občasnih muzejskih razstav z različnih vidikov: interni in eksterni človeški viri, priprava vsebin v soodvisnosti od prostora, digitalne produkcije, osnovnega namena, finančnih virov …).

Program

Video

Mednarodni kolokvij Piranova #3

Večglasnost muzejev
E-magazin

Kolokvij je bil zasnovan okrog dveh osrednjih tem. Cilj je bil, v prvem delu podrobneje spoznati atraktivne, kreativne in zanimive razstave, v drugem sklopu predavanj pa se seznaniti z muzejskimi aktivnostmi, s katerimi v muzejih razvijajo svoja občinstva.

Program

Mednarodni kolokvij Piranova #2

Zvoki muzejev
E-magazin

Na kolokviju, v okviru katerega so potekale tako razprave na daljavo kot predavanja so bile izpostavljene naslednje teme: muzeji v času zaprtja, vodenje tima in timsko delo, razstave, predmeti, aktivnosti in dogodki ter muzejski obiskovalci in javnosti.

Program

Mednarodni kolokvij Piranova #1

Zvoki in glasba
Mestna galerija Piran, Piran / Slovenija

Kolokvij je bil namenjen muzejskim strokovnjakom in njihovi razpravi ter izmenjavi izkušenj o uporabi zvokov in glasbe v muzejskem delu. Gostujoči predavatelji so vzpostavili živahno interakcijo in delili znanje o uporabi zvokov in glasbe v muzejskih postavitvah, promocijskih akcijah in drugih oblikah komuniciranja z muzejskimi obiskovalci ter drugimi javnostmi.

Program

Video

Vpogled v predavanja

IZPOSTAVLJAMO

Piranova kolokvij
se seli na splet

Zaradi pandemije in nezmožnosti prehajanja meja so se kolokviji Piranova preselili na splet. Vse najnovejše informacije najdete na tej spletni strani.

Minglanje na Piranovi

Poleg uradnega programa Piranova kolokvij ponuja številne priložnosti za druženje in minglanje na neformalnih dogodkih. Obenem udeleženci spoznavajo bogato kulturno dediščino, vključno z gastronomijo.

Piranova imenovana po Piranu

Navdih za ime Piranova izhaja iz poimenovanja zgodovinskega kraja Piran v Sloveniji, enega od draguljev Jadrana in vzorčnega primera ohranjanja več stoletij starega mesta, zgrajenega na stičišču različnih kultur, natančneje na stičišču Zahodne in Vzhodne Evrope.

MEDNARODNA POLETNA ŠOLA MUZEOLOGIJE

Za študente, kustose in druge muzeološke strokovnjake vsako leto poteka v očarljivem in romantičnem mestu Koper / Slovenija.

Naslednja, 14. mednarodna poletna šola muzeologije bo potekala maja 2021.

2019

13. mednarodna poletna šola muzeologije
Več

2018

12. mednarodna poletna šola muzeologije
Več

2017

11. mednarodna poletna šola muzeologije
Več

2016

10. mednarodna poletna šola muzeologije
Več

NOVICE

FSK redno v stiku z ukrajinskimi muzeji

V Forumu slovanskih kultur so v zadnjih tednih v rednih stikih z ukrajinskimi muzeji. V zasledovanju povezovanja kulturnih in drugih ustanov, kar je tudi poslanstvo FSK, so s predstavniki muzejev v Ukrajini in drugimi partnerji opravili že več srečanj na daljavo, objavili pa so tudi posebno spletno mesto namenjeno ukrajinski kulturni dediščini.

Več »

O Piranovi na 7. dnevih Icarus Hrvaška

Forum slovanskih kultur (FSK) je na 7. dnevih Icarus Hrvaška z naslovom »Pobude za dediščino, izobraževanje in digitalno okolje« predstavila programe, ki pod okriljem FSK potekajo v Mednarodnem centru za raziskovanje dediščine – Piranova.

Več »

ZAČETKI

Začetki poletne šole muzeologije segajo v Celje, kjer je Muzej novejše zgodovine Celje organiziral različne raziskovalno-izobraževalne muzejske dejavnosti za mlade. Po letu 2000, ko so v slovenskem muzejskem prostoru nekatera posebna znanja s področja muzeologije postajal vse aktualnejša, je poletne študentske muzejske tabore nadgradil program poletne šole muzeologije Celje. Leta 2007 se je Poletna šola muzeologije, pod okriljem Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, preselila na Obalo.

Piranova – mednarodni raziskovalni center ustanovljen leta 2018 predstavlja nadgradnjo desetletnega strokovnega usposabljanja na področju muzeologije in dediščine, ki ga FSK izvaja v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, Fakulteto za humanistične študije, Evropsko muzejsko akademijo in drugimi partnerji.

Scroll to Top