Piranova

Piranova – mednarodni center za raziskovanje dediščine se dotika vsebin, ki izzivajo
tradicionalna pojmovanja ter vplivajo na preoblikovanje muzejev in družbe. V ospredju
so muzeji vseh vrst in velikosti. Ti postajajo ključne ustanove sodobne družbe, saj
podpirajo skupnost ter spodbujajo aktivizem in pozitivne družbene spremembe.

V okviru Piranove potekajo naslednje aktivnosti, ki so glasnik raznolikega sodobnega sveta in zaščitnik svetovne dediščine:

“V Piranovi se skrbi za potrebe strokovnih javnostih: znanstvenikov, kustosov, študentov,
učiteljev, menedžerjev in drugih strokovnjakov na področju materialne in nematerialne dediščine ter kulturnih politik.”

PARTNERJI

MEDNARODNI KOLOKVIJI

Cilji

  • ustvariti prostor za spodbujanje ustvarjalnosti, širjenje znanja o možnostih in priložnostih novih tehnologij ter njihove uporabe na področju dediščine,
  • poslušati in slišati drug drugega,
  • deliti izkušnje, znanja in občutke,
  • odpreti prostor za pretok informacij in praks,
  • zgraditi nove mostove, partnerstva in biti prisoten v mednarodni areni.

Mreža

Kolokvij vključuje predavanja in praktično delo, ki temelji na dialogu in izkušnjah posameznikov z različnih področij dela in ki imajo pomembno vlogo na področju dediščine. Z udeleženci in strokovnjaki z vsega sveta ter z vsebinsko bogatimi programi, družabnimi dogodki, izleti, ipd. kolokvij nudi veliko priložnosti za mreženje, druženje in tkanje novih vezi.

Vpogled v predavanja

IZPOSTAVLJAMO

Piranova kolokvij
se seli na splet

Zaradi pandemije in nezmožnosti prehajanja meja so se kolokviji Piranova preselili na splet. Vse najnovejše informacije najdete na tej spletni strani.

Minglanje na Piranovi

Poleg uradnega programa Piranova kolokvij ponuja številne priložnosti za druženje in minglanje na neformalnih dogodkih. Obenem udeleženci spoznavajo bogato kulturno dediščino, vključno z gastronomijo.

Piranova imenovana po Piranu

Navdih za ime Piranova izhaja iz poimenovanja zgodovinskega kraja Piran v Sloveniji, enega od draguljev Jadrana in vzorčnega primera ohranjanja več stoletij starega mesta, zgrajenega na stičišču različnih kultur, natančneje na stičišču Zahodne in Vzhodne Evrope.

MEDNARODNA POLETNA ŠOLA MUZEOLOGIJE

Za študente, kustose in druge muzeološke strokovnjake vsako leto poteka v očarljivem in romantičnem mestu Koper / Slovenija.

Naslednja, 14. mednarodna poletna šola muzeologije bo potekala maja 2021.

2019

13. mednarodna poletna šola muzeologije
Več

2018

12. mednarodna poletna šola muzeologije
Več

2017

11. mednarodna poletna šola muzeologije
Več

2016

10. mednarodna poletna šola muzeologije
Več

NOVICE

O Piranovi na 7. dnevih Icarus Hrvaška

Forum slovanskih kultur (FSK) je na 7. dnevih Icarus Hrvaška z naslovom »Pobude za dediščino, izobraževanje in digitalno okolje« predstavila programe, ki pod okriljem FSK potekajo v Mednarodnem centru za raziskovanje dediščine – Piranova.

Več »

Mednarodni kolokvij Piranova znova v živo

Potem ko so v Forumu slovanskih kultur zaradi epidemiološke krize zadnje štiri mednarodne kolokvije Piranova organizirali na daljavo, so šesti kolokvij znova organizirali v živo. V Piranu je 15 udeležencev in predavateljev iz šestih držav spoznavalo in z različnih zornih kotov odkrivalo zvočno valovanje.

Več »

Mednarodni kolokvij Piranova že petič po vrsti

V okviru Piranove – mednarodnega centra za raziskovanje dediščine je Forum slovanskih kultur v sodelovanju z Evropsko muzejsko akademijo pripravil peti mednarodni kolokvij. O zmagi digitalnega so se spraševali in predavali strokovnjaki iz sedmih držav. Na daljavo sta potekal tudi dve spletni delavnici.

Več »

ZAČETKI

Začetki poletne šole muzeologije segajo v Celje, kjer je Muzej novejše zgodovine Celje organiziral različne raziskovalno-izobraževalne muzejske dejavnosti za mlade. Po letu 2000, ko so v slovenskem muzejskem prostoru nekatera posebna znanja s področja muzeologije postajal vse aktualnejša, je poletne študentske muzejske tabore nadgradil program poletne šole muzeologije Celje. Leta 2007 se je Poletna šola muzeologije, pod okriljem Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, preselila na Obalo.

Piranova – mednarodni raziskovalni center ustanovljen leta 2018 predstavlja nadgradnjo desetletnega strokovnega usposabljanja na področju muzeologije in dediščine, ki ga FSK izvaja v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, Fakulteto za humanistične študije, Evropsko muzejsko akademijo in drugimi partnerji.

Scroll to Top