Živa 2023 sodniki na delovnem sestanku v Ljubljani

V Vili Zlatica, sedežu Foruma slovanskih kultur, se je na junijskem sestanku zbrala mednarodna ekipa 14 sodnikov, ki je skrbno ocenila nominirane kandidate za nagrado Živa 2023.

Priznani strokovnjaki na področju muzeologije in dediščine so razpravljali o prizadevanjih za ohranjanje, sodelovanje v skupnosti in izobraževalnih pobudah nominirancev. Odločitev o dobitnikih nagrade Živa 2023 bo razglašena na podelitvi v Bratislavi, ki bo od 2. do 6. oktobra 2023, izvedena v partnerstvu Foruma slovanskih kultur in Slovaškega narodnega muzeja. Podelitev bo spremljal konferenčni program, ki bo zajemal raznolike vsebine, vključno z okroglimi mizami, javnimi predstavitvami letošnjih nominirancev in muzejsko tržnico, namenjeno vsem muzejem, ki bodo dogodku prisostvovati.

Živa žiranti so pregledali tudi Koledar aktivnosti za leti 2023 in 2024, pri čemer so izpostavili svojo vključenost v program Zlata vila v Vili Zlatica, ki bo potekal od 23. do 25. oktobra 2023. Srečanje, ki se bo posvečalo muzejem kot prostorom zaupanja, je namenjeno direktorjem, menedžerjem, strokovnjakom in nagrajenim/nominiranim muzejem za nagrado Živa, prijave pa bodo odprte kmalu.

Zadnji dan srečanja je bil namenjen obisku Slovenskega etnografskega muzeja, po katerem sta vodila sodnika Nina Zdravič Polič in Massimo Negri. Žirantje so si ogledali tudi lanskoletnega Živa zmagovalca – Cukrarno, po kateri je sodnike popeljal dr. Blaž Vurnik, vodja kustodiatov in muzejski svetnik kustos za novejšo zgodovino Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Scroll to Top