Sveže iz tiskarne: roman Četrtek Zdravke Evtimove

V zbirko Sto slovanskih romanov se je uvrstil roman Četrtek Zdravke Evtimove. Bolgarska pisateljica in predsednica bolgarskega centra PEN velja za eno najpomembnejših imen sodobne bolgarske proze, znana pa je tudi kot prevajalka iz angleščine, francoščine in nemščine.

Zdravka Evtimova, ki je doslej napisala devet romanov in sedem zbirk kratkih zgodb, je prejemnica najpomembnejših bolgarskih in več mednarodnih nagrad. Roman Četrtek, za katerega je prejela nagrado Zveze bolgarskih pisateljev, je izšel v ZDA, na Kitajskem, v Italiji, Severni Makedoniji in Srbiji, pred kratkim pa tudi v Sloveniji v prevodu Eve Šprager.

Četrtek skozi življenja petih junakinj prikazuje usedlino, ki se je nabrala na družbenem dnu med neskončno bolgarsko tranzicijo. Je roman o usodi vzhodnoevropskih družb po padcu berlinskega zidu, pa tudi o ljudeh, ki v novih življenjskih okoliščinah skušajo razumeti svet in najti mesto v njem. Medtem ko revni nimajo denarja ne za hrano, ne za zdravljenje, ne za bivanje, tisti, ki so se polastili bogastva, v prigrabljenem in nesmiselnem obilju ne najdejo zadovoljstva. Pisateljica izpiše moderno, natrgano, fragmentarno zgodbo v jeziku, ki natančno reproducira govor predstavnikov različnih družbenih skupin – od varnostnikov in outsiderjev do intelektualcev, ki se s težavo prebijajo skozi mesec, in neznosnih snobov.

Scroll to Top