DOKUDOC v Vili Zlatica

Forum slovanskih kultur v letu 2023 širi obzorja na področje filma. Sodelovanje smo sklenili z Mednarodnim festivalom dokumentarnega filma DOKUDOC, ki bo od 14. do 17. septembra v Mariboru izvedel že 12. edicijo.

V petek, 30. junija ob 21.00, sta večer na vrtu Vile Zlatica otvorili direktorica FSK dr. Andreja Rihter in režiserka Petra Seliškar, nekdanja predsednica sekcije Dokumentaristi pri Društvu slovenskih režiserjev in režiserk, ustanoviteljica priznanega mednarodnega festivala dokumentarnega filma Makedox, strokovna sodelavka festivala DOKUDOC ter mentorica dokumentarnega laboratorija Dokumentarnica, ki v Mariboru poteka v času festivala DOKUDOC. Novo partnerstvo med omenjenim festivalom in FSK je nastalo na pobudo in željo, da se v Vili Zlatica okrepi filmske vsebine ter da se festival DOKUDOC širi po mreži držav, v katerih deluje FSK. Rihter je povedala, da je ta novi podvig pomembno obogatil sicer pester program aktivnosti v FSK, obenem pa je spodbudila k prijavam na razpis Heritage in Motion, pri katerem je del žirije tudi direktorica DOKUDOC festivala Maja Malus Azhdari. 

Po ogledu filma Temni pokrov sveta se je odvil pogovor s scenaristom in režiserjem Amirjem Muratovićem, scenaristom, direktorjem fotografije in producentom Radom Likonom ter glavnim protagonistom filma Matevžem Lenarčičem. Pogovor, ki ga je vodila Petra Seliškar, je razpiral ozadje okoliščin, ki so botrovale 7-letnem procesu nastajanja filma, ter umetniškim odločitvam, do katerih je prihajalo v poteku snemanja. “Največji del dokumentarnih filmov se zgodi v montaži. Tu se bijejo bitke, kaj ostane in kaj gre ven. Tega gledalci ne vedo, avtorji pa tega ne pozabimo.” 

V septembru 2023 bomo sodelovanje nadaljevali s projekcijo filma Stoletje sanj režiserja Vena Jemeršića.

***

Temni pokrov sveta, režija Amir Muratović
88 min, 2022, Slovenija

Izjemen letalec, fotograf, alpinist in okoljevarstvenik Matevž Lenarčič na svojih poteh okoli sveta z ultralahkim letalom zbira delce črnega ogljika, ki je drugi največji povzročitelj globalnega segrevanja. Samoten pustolovec se velikokrat približa točki, od koder ni vrnitve. Preletel je že severni tečaj, pristal na Antarktiki, nad oceanom letel šestnajst ur brez postanka in trikrat z letalom obkrožil svet. Matevževa potovanja so dobila globlji smisel, ko je spoznal Grišo Močnika, ki raziskuje vpliv črnega ogljika na podnebje in naša življenja. Matevža pot vodi v Sarajevo, ki je med najbolj onesnaženimi mesti na svetu. Z Grišo letita nad Zelenortskimi otoki, da bi pomagala izboljšati podnebne modele. Čez patagonske ledenike ga popelje glaciolog Peter Skvarča, ki je bil priča razpadu ledenih plošč na Antarktiki. Za Matevža pa je najpomembnejša postaja kraljevina Butan. V tej himalajski državici pri oceni napredka raje kot bruto domači proizvod za merilo uporabljajo bruto domačo srečo.

Stoletje sanj, režija Ven Jemeršić
87 min, 2019, Slovenija

Stoletje sanj je celovečerni dokumentarni film o najstarejšem slovenskem izumitelju Petru Florjančiču, ki je je umrl v 102. letu starosti. V njem kontraverzni Peter s svojimi besedami opisuje življenje, ki je, kot sam pravi, napeto kot Hitchcockovi filmi. Sebe doživlja kot hedonista, ki si je s svojimi iznajdbami ustvaril pot do razkošnega in vznemirljivega življenja. Med njegovimi 400 prijavljenimi patenti se najdejo tudi predmeti, s katerimi se srečujemo vsakodnevno, kot so okvirčki za diapozitive, pršilec na steklenički za parfum, plastična zadrga in plastična veriga, statve za pletenje, vžigalnik za prižiganje ob strani…. bil pa je tudi med prvimi razvijalci airbaga. Svoj prosti čas je preživljal z zvezdami svetovnega kova kot so Gene Kellyjem, Orson Wellsom, Johnny Weissmuller, Coco Chanel, Jacques Coustea. Za soseda pa je imel samega Charlie Chaplina. V obdobju, ko je živel v Monte Carlu, je odigral tudi manjšo vlogo v filmu Vittorio De Sice z igralko Marlene Dietrich.

Scroll to Top