Slovanski vrt

V udejanjanju medkulturnega dialoga med slovanskimi kulturami z namenom medsebojnega spoznavanja, delovanja in spoštovanja ter v iskanju možnosti in priložnosti za večjo popularizacijo slovanskih literatur, je FSK, v sodelovanju z novim partnerjem – puljskim knjižnim sejmom, zasnoval in izvedel nov obsežen literarni program z naslovom Slovanski vrt (Slavenski đardin). Program je zasnovan kot kraj, vrt, kjer raste slovanska literatura in kultura, prepletena s pogovori o sodobnih identitetah, estetikah in družbenih odnosih.

Program prinaša::
“Slovanski vrt je zasnovan z željo, da postane tradicionalen, trajen in pomemben del Sejma. S pogovornim imenom za vrt – đardin – opozarjamo tudi na specifičnost območja Istre, ki znotraj slovanskega kroga živi svojo multietničnost.”
Magdalena Vodopija, direktorica sejma Sa(n)jam knjge u Istri

“Veseli in ponosni smo, da smo skupaj z našimi partnerji na tem posebnem mestu, kjer se srečujejo različne kulutre, kjer se stikata slovanski in romanski svet in se odpirajo nova obzorja. Tukaj smo razprli meje našega projekta in ustvarili nov program.”
Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur

PARTNERJA

DOGODKI

SLOVANSKI VRT 2019

V programu Slovanski vrt 2019 so gostovali trije ugledni ruski pisatelji, ob njih pa prevajalci, založniki, strokovnjaki, znanstveniki in drugi gostje. Program je vključeval bralni kotiček, posvečen FSK in njegovemu projektu Sto slovanskih romanov, štiri pogovorne večere s predstavitvami knjig in razstavo fotografa Jožeta Suhadolnika.

OKROGLE MIZE IN PREDSTAVITVE KNJIG

Na zelo dobro obiskanih pogovornih večerih so se predstavili ruski avtorji Guzel Jahina, Sergej Lebedev in Jevgenij Vodolazkin, ob njih so nastopili njihovi hrvaški prevajalci in založniki. Pogovore je vodila predstojnica Oddelka za vzhodnoslovanske jezike Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu dr. Ivana Peruško Vindakijević, ki je sodelovala tudi pri vsebinski zasnovi programa. V pogovornem večeru z naslovom »Odpuščanje in/ali preteklost« sta ob Guzel Jahini nastopila tudi slovensko-avstrijska pisateljica, prejemnica avstrijske državne nagrade Maja Haderlap.

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA

PREDSTAVITEV PROGRAMA IN PODPIS DOGOVORA O SODELOVANJU

SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Puljski knjižni sejem Sa(n)jam knjige u Istri je najuglednejši tovrstni dogodek na Hrvaškem in eden najpomembnejših v regiji. Nastal je leta 1995 kot posledica drzne geste, da majhno razstavo knjig »na koncu sveta«, ki je bila organizirana kmalu po koncu vojne, poimenujejo 1. knjižni sejem v Istri. Sejem je utemeljen na duhu šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja ter spominu na rast novega mesta, urbanega in ustvarjalnega, ki ga zaznamuje ustvarjalna moč takratnih prebivalcev Pulja in njihov pogum, da spremenijo svet na geografskem obrobju.

Scroll to Top