Transformacije

Oblačilna kultura je živahna in stalno spreminjajoča. V projektu Foruma slovanskih kultur se identificirani tipični elementi kulturne dediščine slovanskih narodov v unikatnih kolekcijah spogledujejo z esprijem in specifično senzibilnostjo modnih oblikovalcev mlajše in srednje generacije.

OD slovanske oblačilne tradicije DO modernih kreacij

Transformacije slovanske dediščine v 5 različnih modnih kolekcij so ustvarili:

“Obleka je mnogo več kot le to, kar se na vidi na prvi pogled. Je izraz individualne, a hkrati tudi pomemben gradnik kolektivne identitete in pričevalec družbene podobe časa in prostora. V oblačilni kulturi se zrcalijo gospodarske, družbene, politične ter kulturne razmere, v izbranih materialih, všitih vzorcih, barvnih paletah, krojih so simbolično utelešene vrednote, tradicija, zgodovinski premiki.””

SPIRIT
NIKOLAJ BOŽILOV / BOLGARIJA

Primarna inspiracija za kolekcijo Spirit izhaja iz “nestinarstva”, ritualnega plesa po vroči žerjavici, ki ga je UNESCO zaščitil kot bolgarsko nesnovno kulturno dediščino. Obred, ki naj bi zagotavljal zdravje in rodnost, izvajajo na dan sv. Konstantina in sv. Helene, 3. in 4. junija, v jugovzhodni Bolgariji. Po jutranji procesiji, na kateri nosijo ikoni obeh svetnikov, slavje zvečer kulminira z “ognjenim plesom”.

... več

 

Božilov je vsakega od petih “lookov” kolekcije utemeljil na posebnem, prepoznavnem kosu oblačila bolgarske tradicije: na ženski obleki “saja”, ženskem oblačilu “litak”, moških hlačah “potur” ter moškem tekstilu “aba” in “jamorluk”. Vrhunec kolekcije je ročno izdelan gajtan, aranžiran v barvno kompozicijo, ki ženski obraz uokviri v poudarjeno simetrične proporce. Tudi samo silhueto, ki je v ljudskem izvirniku bolj prvinska in groba, je Božilov učinkovito sofisticiral, tako da v črnobeli barvni paleti zaživi v povsem novi, elegantni dimenziji. Kot dominantni modni dodatek je vpeljal izvirno oblikovane podaljšane ovratnike iz prepletenih neoprenskih niti.

Ključna referenca, na katero se neposredno navezuje vizualna pojavnost kolekcije Božilova, so dela Vladimira Dimitrova (1882 – 1960), imenovanega Majstora, enega največjih bolgarskih umetnikov. Majstora je bil kvintesenčni bolgarski slikar, čigar dela utelešajo “bolgarski duh”. Svoj celoten opus je posvetil Bolgariji, njenim, predvsem »navadnim« ljudem, zemlji, zgodovini, bojem in vojnam, tradiciji, folklori, običajem, naravnim lepotam in ženskam. Majstorovo slavno sliko »Bolgarska Madona«, na kateri je upodobil dekle iz vasi Šiškovci, nekateri imenujejo kar njegova Mona Lisa.

Spirit ni kolekcija, ki bi zgolj evocirala ljudski misticizem in sublimirala tradicionalno oblačilno kulturo. Je veliko več kot to. Nikolaj Božilov je z njo postavil svojevrstni modni spomenik slikarju, ki ga je usodno zapeljala fantazma popolne ženske. Ikonična »Bolgarska Madona« je zdaj postala tudi prava modna ikona.

NIKOLAJ BOŽILOV

Nikolaj Božilov je diplomiral na oddelku za modo Nacionalne akademije za umetnost leta 2011, dve leti kasneje pa tam končal tudi magisterij.

Leta 2010 je prejel prestižno nagrado za najboljšega oblikovalca “Zlata šivanka”, ki jo podeljuje bolgarska Akademija za modo. Božilov je za kolekcijo “Morphology” leta 2011 v Londonu v okviru tamkajšnjega tedna mode prejel nagrado “International Triumph Inspiration Award”. Leta 2013, ko je tudi uradno začel kreirati znamko pod lastnim imenom, je bil ponovno nagrajen z “Zlato šivanko”, naslednje leto pa se je s kolekcijo “Symbiosis” predstavil na tednu mode Mercedes-Benz v Berlinu.

Božilov deluje v kreativnem polju konceptualne mode z izrazitim poudarkom na eksperimentalnosti, pri čemer skuša ustvarjati nove, brezčasne estetske standarde na temelju združevanja preteklih in sodobnih paradigm.

SREBRNI PRSTAN
GALINA IN NIKOLAJ BIRJKUKOV / RUSKA FEDERACIJA

Zakonca Galina in Nikolaj Birjukov sta svojo kolekcijo poimenovala po “Srebrnem prstanu Rusije”, novi medregionalni iniciativi, s katero želi Ruska federacija vzpostaviti drugo veliko zgodovinsko, kulturno in turistično transverzalo. Prva je seveda slavni “Zlati prstan Rusije”, ki se razteza na več kot sedemsto kilometrov dolgi krožni poti in povezuje historična mesta s številnimi arhitekturnimi, verskimi in kulturnimi spomeniki severovzhodno od Moskve.

... več

 

Srebrni prstan prav tako združuje številne katedrale, cerkve, samostane, palače, vrtove, trdnjave in muzeje in gravitira na severozahod, kjer ob Baltskem morju in reki Nevi dominira veličastni St. Peterburg.

Osnovni dekorativni element zakoncev Birjukov je stilizirana carska krono. Motiv ruske krone, te najbolj ekskluzivne insignije izmed vseh carističnih regalij, sta sicer začela vpeljevati že v predhodnih kolekcijah, Top Secret (SS 2018) in Parfum (FW 2018-19), ki sta ju prikazala na ruskem tednu mode Mercedes-Benz. V tem smislu Srebrni prstan predstavlja vsebinsko kontinuiteto njunega modnega ustvarjanja.

Naslednji odmev ruskega historicizma najdemo v skrbno izbrani barvni lestvici kolekcije.

Galina Birjukova, je namreč po rodu ravno iz krajev, kjer je nastala znamenita monumentalna umetnina ikonopisca Dionizija v začetku šestnajstega stoletja. Paleta barv od zlate in nebeško modre do vijolične in olivno zelenih odtenkov namenoma asociira na dela nekaterih slikarjev ruskega simbolizma. Birjukova v tem oziru izpostavljata vpliv Mihaila Nesterova (1862-1942) in Borisa Kustodijeva (1878-1927). Slednjega so ga zaradi upodabljanja žensk močnejše postave razglasili kar za “ruskega Rubensa”. Vzor zakoncev Birjukov pa so tudi upodobitve slikarja židovskega rodu Isaaca Iljiča Levitana (1860-1900), ki velja za velikana ruskega krajinskega slikarstva.

Kolekcija Srebrni prstan je destilat vsega naštetega – burne zgodovine, osupljive arhitekture, krajinskih lepot, umetnosti in religije, nostalgije in melanholije.

GALINA IN NIKOLAJ BIRJUKOV

Galina Birjukova je diplomirala v Modnem laboratoriju Slave Zajceva v Moskvi. Leta 2016 je na tekmovanju poklicnih modnih oblikovalcev prejela nagrado imenovano po Nadeždi Petrovni Lamanovi, oblikovalki in kostumografinji, kreatorki na carskem dvoru, po ruski revoluciji pa tudi utemeljiteljici sovjetske mode.

... več

 

Nikolaj Birjukov je slikar, grafični umetnik, fotograf in modni ustvarjalec, hkrati pa tudi restavrator. Diplomiral je na restavratorski šoli v St. Peterburgu in kot restavrator monumentalnih slik služboval v tamkajšnjem muzeju Ermitaž. Leta 1995 je diplomiral tudi na pedagoški univerzi v St. Peterburgu, na oddelku za umetnost, kjer je kasneje poučeval zgodovino umetnosti. Zakonca Galina in Nikolaj Birjukov sta ustanovitelja blagovne znamke KGB (inicialke njunih imen: Kolja Galja Birjukov), s katero sta doslej predstavila devet kolekcij na tednu mode Mercedes-Benz in Estet v Moskvi, na tednu mode v Minsku v Belorusiji in na drugih modnih dogodkih. Od leta 2019 je KGB tudi uradna znamka agencije “Models Runway Italy” iz Milana.

Galina in Nikolaj Birjukov v svojih projektih pod znamko KGB raziskujeta možnosti umestitve ruske zgodovine umetnosti v sodobni kontekst, pri čemer ju najbolj fascinira obdobje ruskega umetniškega simbolizma.

LUCHANEO
NEVENA IVANOVIĆ / SRBIJA

Neposredna inspiracija za kolekcijo Luchaneo je bil fenomen srednjeveških srbskih vitezov, ki s svojo zgodovinsko in mitološko potenco še danes, po tolikih stoletjih, napajajo nacionalno zavest srbskega naroda. Ivanovićeva je viteške bojne oklepe postavila v dialog z današnjimi ‘oklepi’, uniformami tistih, ki veljajo za zaščitnike naroda. Na relaciji tradicionalno-sodobno se je navezala tako na športna oblačila in opremo kot tudi na uniforme posebnih enot policije in vojske, ki vključujejo ščitnike in druga varovala telesa pred poškodbami.

... več

Ivanovićeva je na historičnem temelju s spojem ponosne viteške silhuete in diskretno odmerjenih elementov srbske narodne noše, kot so jakna, širok pas in korzet v temno modri barvi, ustvarila sodobno kolekcijo, ki s svojo narativnostjo nagovarja sodobno, emancipirano žensko. Dialog med zgodovino in sedanjostjo dodatno poudarjajo inovativno uporabljeni sodobni umetni materiali: poliester, plastika in umetno usnje. Z njimi je oblikovalka izostrila “mehko” plat kolekcije, ki jo sestavljajo kosi iz svile, viskoze, bombaža, volne in drugih naravnih materialov.

V osrednji Srbiji v kraju Despotovac poteka največji evropski viteški festival “Just Out”, ki se odvija pri pravoslavnem samostanu Manasija iz začetka 15. stoletja. Na tej zgodovinski, etnografski, izobraževalni, kulturni in glasbeni prireditvi se zberejo ljubitelji medievalistike iz evropskih držav pa tudi iz Rusije, Japonske ter celo iz Irana in Afrike. Vrhunec dogodka so seveda viteški turnirji, realistično uprizorjene borbe med vitezi v različnih disciplinah.

Luchaneo, kolekcija z izjemno elaboriranimi krojnimi rešitvami, je dokaz, da je z ustvarjalno imaginacijo mogoče spajati na videz nezdružljive koncepte, svetove in epohe. Nevena Ivanović je to storila kot pravi vitez – pogumno, pošteno in v skladu z najvišjimi kreativnimi standardi.

NEVENA IVANOVIĆ

Nevena Ivanović je dodiplomski študij končala na francoski šoli za modo in modni menedžment “Mod’Art International”. Leta 2016 je diplomirala na Fakulteti za umetnost in oblikovanje v Beogradu. Kreirala je svojo lastno blagovno znamko NEO design.

Leta 2016 je imela svojo prvo samostojno modno revijo v Parizu. Leta 2017 je prejela več nagrad in priznanj, na srbskem tednu mode pa je bila izbrana tudi za najboljšo oblikovalko. Istega leta je osvojila tudi nagrado Fashion Scout SEE, s katero je prejela tudi modno predstavitev na londonskem tednu mode. Kasneje je za promocijo srbske nacionalne dediščine prejela posebno nagrado beograjskega tedna mode. V letih 2018 in 2019 je s kreacijami oblekla srbske predstavnike na tekmovanju za pesem Evrovizije.

Ivanovićevo navdihuje orientalska, predvsem tradicionalna japonska kultura, ki je navdihnila njeno diplomsko nalogo, poleg tega pa vključuje afriške vplive in seveda bogato dediščino Balkana.

Nevena Ivanovic_512_768

RETROTOPIA
ANDREA POJEZDÁLOVÁ / SLOVAŠKA

Kolekcija Retrotopia Andree Pojezdálove že na prvi pogled izžareva umirjeno spiritualnost, podobno tisti, ki jo je moč opaziti v slovaški sakralni arhitekturi, predvsem pri značilnih lesenih podeželskih cerkvicah. Avtorica te arhitekturne bisere pod Unescovo zaščito, poleg tradicionalne slovaške noše, našteva kot enega od konceptualnih izhodišč oblikovanja.

... več

Toda kolekcija ne bi mogla nastati v podobi v kakršni je, če se oblikovalka ne bi oprla na impozantno zapuščino ene najzanimivejših osebnosti slovaške kulture. Ustvarjalec Karol Plicka, na Dunaju rojeni češki fotograf, filmski ustvarjalec, glasbenik in etnograf, je bil renesančni človek v pravem pomenu besede. Poleg Plickove fotografske monografije “Slovensko” je bil enourni poetični dokumentarec “Zem spieva”, sveti gral slovaške kinematogra!je in etnologije z idiličnimi prizori “nepokvarjenega” življenja organske kmečke skupnosti navadnih ljudi, ki jih spremlja v celoletnem ciklu “od setve do žetve”, neizčrpen vir inspiracije za kolekcijo Retrotopia.

Pojezdálová s premišljenim izborom barvne lestvice učinkovito (po)ustvarja značilno romantično atmosfero, ki jo je subtilno dokumentiral Plicka v svojih fotografijah in filmih. Oblačila iz kolekcije Retrotopia so v zamolklih odtenkih bež, rjave in sive, ki jih presekajo bleščeča bela in črni detajli. Največkrat so uporabljeni povsem naravni materiali, kot so: bombaž, volna, polst in usnje. Preproste ljudske tehnike krojenja (načini pregibanja, robljenja, vezenja in okraševanja) je združila z minimalisticnim oblikovanjem in nostalgične sentimente učinkovito prevedla v sodobno oblačilno paradigmo.

Retrotopia pa ni njena prva utopija. Leta 2016 je v Londonu, v sklopu tamkajšnjega tedna mode sodelovala na mednarodni razstavi v organizaciji British Fashion Council, posvečeni 500. obletnici izida najbolj slavne utopije, Utopije Thomasa Mora.

ANDREA POJEZDÁLOVÁ

Andrea Pojezdálová je modno oblikovanje študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Bratislavi, kjer je leta 2015 tudi diplomirala s kolekcijo “Vrnitev h koreninam” in zanjo prejela nagrado “Best Fashion Graduate”.

Leta 2011 je s kolekcijo “White” osvojila naslov Brilliance Fashion Talent za mladega oblikovalca leta in zmagala tudi na mednarodnem tekmovanju “International Re-act Fashion”. Sledili so novi uspehi. Leta 2016 je svoje delo predstavila v Londonu in za kolekcijo “Noir” prejela naziv Best Designer FL. Ta kolekcija je bila izbrana in predstavljena tudi na mednarodni razstavi “BIG SEE Fashion Awards 2018” v Ljubljani v Sloveniji.

... več

Oblikovalski pristop Pojezdálove odlikujejo implementacija tradicionalnih tekstilnih tehnik, inovativna kombinacija materialov različnih tekstur, uporaba avtorskih vzorcev in zvestoba monokromatskim in decentnim barvnim paletam. V estetski usmeritvi se opredeljuje kot konceptualna minimalistka, zavezana načelom trajnostne mode in spoštovanju tradicije.

Bratislava, 18.6. 2015. Módna návrhárka Andrea Pojezdálová. Foto N - Tomáš Benedikovič

EGGOMANIA
JELENA PROKOVIĆ / SLOVENIJA

Jelena Proković je za svojo kolekcijo svežo inspiracijo našla v starodavnih običajih Bele krajine, pokrajine na jugu Slovenije. Očarala jo je belokranjska ljudska noša z izjemno čisto formo, preprostimi ornamenti in dominantno belo bravo. Svoj “leitmotiv” za vizualizacijo kolekcije je našla v tradicionanih vzorcih velikonočnih jajc, imenovanih pisanice oziroma pisanke, ki so za Belo krajino tako determinantni, da jih preprosto ni bilo mogoče zaobiti. Kolekcija Eggomania je njena osebna modna interpretacija etnografske dediščine Bele krajine.

... več

Kolekcija Eggomania je zasnovana v črno-beli kombinaciji s kančkom rdeče barve v vezenini in okraskih, s čimer dosledno ohranja temeljne grafične determinante belokranjske ljudske umetnosti in kulture. Hkrati pa takšna barvna kombinacija, med drugim značilna tudi za avantgardistično slikarstvo, izrazito določa način kreiranja Jelene Proković. Njen dekonstruktivistični slog ima namreč korenine v modernizmu in avantgardi, ki se v njenih kolekcijah velikokrat iztečeta v gotsko, futuristično, distopično in celo psevdo-militaristično urbano estetiko. Kolekcijo zaokrožujejo naglavne rute kot dokaj radikalna reinterpretacija tradicionalnih ženskih pokrival, značilnih za Belo krajino, in avtorski nakit v obliki ogrlic, uhanov in sponk.

Eggomania s svojim provokativnim imenom tako ponuja kar dve konotaciji. Lahko jo razumemo kot rezultat avtoričine fascinacije z univerzalno, civilizacijsko, vseprisotno simboliko jajca (egg). Hkrati pa napotuje na vztrajanje na brezkompromisni umetniški drži in individualnosti. Z drugo besedo – ego.

Jelena Proković

Jelena Proković je leta 2015 diplomirala na Fakulteti za uporabne umetnosti in dizajn v Beogradu, na oddelku za kostumogra!jo in sodobno oblačenje.

Že leta 1992 pa sta skupaj s sestro Svetlano zasnovali lastno blagovno znamko JSP (Jelena & Svetlana Proković) in javnosti predstavili prvo kolekcijo. Modna znamka JSP je s svojo specifično estetiko in drznostjo odločilno prispevala k formiranju in razvoju vizualne pojavnosti urbane subkulture srbske prestolnice.

Sestrski kolektiv JSP je med drugim prejel nagrade BazART za najboljšo modno revijo na tednu mode v Beogradu v letih 2004, 2007 in 2010, Jelena Proković pa je leta 2015 v Ljubljani prejela nagrado »Elle Style Award« za najboljšega modnega oblikovalca. Prejela je tudi številne nagrade za kostumografsko delo, med njimi leta 2016 Borštnikovo nagrado, ki velja za najvišje slovensko gledališko priznanje. Njen opus šteje več kot osemdeset gledaliških in filmskih kostumografij

... več

Za Jeleno Proković, kot tudi sicer za znamko JSP, je značilen izrazito avantgardističen, modernističen in dekonstruktivističen oblikovalski pristop. Oblačila in kostume velikokrat zaznamujejo agresivni, futuristični, celo distopični in militaristični podtoni, ki pa so na drugi strani vedno kontrastno uravnoteženi s senzualnostjo in ženstvenostjo.

jelena portret_540_768

RAZSTAVA

Cilj projekta Transformacije je vzbuditi zanimanje za slovansko kulturno dediščino na svojstven način ter jo približati širši javnosti. Kulturna dediščina petih slovanskih držav (Slovenija, Srbija, Rusija, Slovaška in Bolgarija) je s posebnimi elementi zaživela pred nami na razstavi. Oblačila, kolekcije so inspirirale različne zgodbe iz kulturne dediščine. Različna zgodovinska obdobja so avtorji prepoznali kot svojo inspiracijo. Kolekcije so predstavljene z originalnimi oblačili, skicami nastajanja ter fotografijami iz ateljeja.

  • Strokovna svetovalka: Jožica Brodarič
  • Modni fotograf: Peter Giodani
  • Umetnica ličenja: Vanja Djuran
  • Pričeske: Tomaž Turk

IZPOSTAVLJAMO

Razstava na ogled v
ljubljanski Mestni hiši

Razstavo je odprla mag. Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana in izpostavila, da Forum slovanskih kultur redno sodeluje z Mestno občino Ljubljana, bogati njihove prostore ter z izbranim programom izpostavlja Ljubljano kot mesto medkulturnega dialoga, mesto raznolikosti in solidarnosti.

Nagrada BigSEE za Božilova

Bolgar Nikolaj Božilov, ki je za projekt Foruma slovanskih kultur Transformacije oblikoval kolekcijo Spirit, je med zmagovalci letošnjih BigSEE nagrad na področju modnega oblikovanja. Nacionalno nagrado je prejel za raziskovanje bolgarske tradicije in njeno umestitev v sodobno oblikovanje.

Transformacije – platforma za modo

Platforma za modo Transformacije bo povezovala vse deležnike, ki so vpleteni v ustvarjanje in promocijo slovanske modne identetite, od mladih in že uveljavljenih modnih ustvarjalcev vseh profiloc, predstavnikov muzejev in galerij ter medijev, ki pišejo o modnih in kulturnih fenomenih, do izobraževalnih in akademskih ustanov.
Transformations_HD-01
Play Video
Coordinates of this location not found
Coordinates of this location not found
Coordinates of this location not found
Coordinates of this location not found
Coordinates of this location not found
Coordinates of this location not found
Coordinates of this location not found
Coordinates of this location not found
Coordinates of this location not found
Coordinates of this location not found
Coordinates of this location not found

NA POTI

2020
Ljubljana / Slovenija: Mestna hiša Ljubljana

Partnerji

2019
St. Peterburg / Ruska federacija: Ruski etnografski muzej

Partnerji

V ZAKULISJU

Modno fotografiranje s fotografom Petrom Giodanijem.

NOVICE

Projekt Transformacije se nadaljuje

Projekt “Transformacije: OD slovanske tradicije oblačil do modernih kreacij” Foruma slovanskih kultur (FSK) je v polnem zagonu. V maju 2023 so bile kolekcije oblikovalcev iz Poljske, Češke, Hrvaške, Severne Makedonije in Črne gore fotografirane, v septembru pa se obeta celostna predstavitev projekta v Muzeju uporabne umetnosti v Beogradu.

Read More »

ZAČETKI

Projekt Transformacije je prvi v nizu aktivnosti, s katerim bo Forum slovanskih kultur vzpostavil dolgoročno krovno platformo modne kreativnosti slovanskih dežel, ki zadnja leta s svojo specifično senzibilnostjo vse bolj osvaja svetovne modne prestolnice.

V prvi fazi, ki se je začela leta 2018, je projekt združil izbrane modne kreatorje iz Slovenije, Srbije, Rusije, Bolgarije in Slovaške.

Pod kuratorskim vodstvom Jožice Brodarič so modni oblikovalci ustvarili posebne kolekcije, navdihnjene z bogato kulturno dediščino svojih matičnih držav, ki so jo s svojo avtorsko vizijo in interpretacijo postavili v globalni kontekst sodobne modne ustvarjalnosti.

Scroll to Top