Projekt Transformacije se nadaljuje

Projekt “Transformacije: OD slovanske tradicije oblačil do modernih kreacij” Foruma slovanskih kultur (FSK) je v polnem zagonu. V maju 2023 so bile kolekcije oblikovalcev iz Poljske, Češke, Hrvaške, Severne Makedonije in Črne gore fotografirane, v septembru pa se obeta celostna predstavitev projekta v Muzeju uporabne umetnosti v Beogradu.

Kolekcije črpajo navdih iz bogate slovanske dediščine, ki je globoko zakoreninjen v domovino posameznega oblikovalca. Dragan Hristov iz Severne Makedonije predstavlja kolekcijo “Gozd”, ki izkazuje globoko spoštovanje Slovanov do narave. Hristova oblačila spretno prepletajo naravna in umetna vlakna v želji doseganja sodobne estetike. Denisa Dovalova iz Češke republike je svojo kolekcijo z naslovom Slovanske boginje izpeljala iz božanstev, ki so pred prihodom krščanstva služila kot muze slovanske kulture: Morana, Mokoš, Dodola, Živa in Lada so preoblikovane in posodobljene za sodobni čas. Črnogorska oblikovalka Ivana Murišić je po navdihu spomladanske boginje Vesne ustvarila zbirko Svoboda, ki simbolizira prihod radosti in veselja. Kolekcija poljske oblikovalke Kinge Krol z imenom “DZIWOŻONA” je navdih našla v konceptu ikonične figure, ki pooseblja duh divje ženske. Jelena Holec, oblikovalka iz Hrvaške, je kolekcijo ustvarila po motivih običajev, religije in živahnega življenja vzdolž hrvaške osrednje regije reke Save, znane kot Posavina. Njena kolekcija “Okrašena” prikazuje bogato nagubana oblačila v zanimivih rdečih in belih odtenkih, njeni modeli pa vključujejo digitalne printe z geometrijskimi in cvetličnimi vzorci, ki spominjajo na tradicionalno vezenje oblačil te regije.

Teh pet novih kolekcij zaokroža in dopolnjuje prvih pet, ki so jih za FSK ustvarili modni oblikovalci iz Srbije, Slovenije, Rusije, Bolgarije in Slovaške.

Celotna predstavitev projekta v obliki razstave v Muzeju uporabne umetnosti v Beogradu je načrtovana za september 2023, slovesna otvoritev pa bo 6. septembra. Obiskovalci lahko pričakujejo poglobljeno doživetje, ki bo slavilo zlitje slovanskih oblačilnih tradicij s sodobnimi modnimi stvaritvami.

Scroll to Top