Maja Gojković, predsednica Uprave FSK, na delovnem sestanku v Vili Zlatica

Na delovnem sestanku v Vili Zlatica sta podpredsednica Vlade, ministrica kulture Republike Srbije in predsednica Uprave FSK Maja Gojković in direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter razpravljali o uresničevanju programa FSK, namenjenega promociji kulture slovanskih držav.

Glavna tema sestanka je bilo okrepljeno sodelovanje med Republiko Srbijo in FSK, predvsem v sklopu projektov Pot pisateljic in Transformacije: OD slovanske oblačilne tradicije DO modernih kreacij. V septembru 2023 se bo FSK udeležil aktivnosti v Čačku, kjer se bo predvidoma predstavila zbirka 100 slovanskih romanov. V letošnjem letu kulturne aktivnosti v tem mestu sicer potekajo pod geslom Čačak 2023 – Prva nacionalna prestolnica kulture, ki je eden najpomembnejših projektov Ministrstva za kulturo Republike Srbije po vzoru Evropske prestolnice kulture. V letu 2023 bomo tako deležni predstavitve mestne zgodovine, pomembnih osebnosti, nematerialne in materialne kulturne dediščine ter manj znanih mestnih zgodb.

Posebno poglavje sodelovanja med Gojković in Rihter bo v naslednjih mesecih aktivna organizacija 20-letnice Foruma slovanskih kultur s pričetkom v Ljubljani in zaključkom v srbski nacionalni prestolnici kulture 2024, v Užicah. Veselimo se, da bomo to prelomno obletnico proslavili v velikem slogu.

Tudi tokrat je srbska delegacija z donacijo knjig velikodušno prispevala k obogatitvi knjižnice FSK. Podarili so nam Antologijsko izdajo Deset obdobij srbske književnosti, ki jo je izdala Matica srpska. Pobudnik in glavni urednik zbirke je akademik Miro Vuksanović.

Scroll to Top