Na Piranovi o dediščini in digitalnem

Letošnja edicija mednarodnega kolokvija Piranova je v štirih dneh družila in povezovala strokovnjake iz sedmih držav: Slovenije, Slovaške, Srbije, Hrvaške, Poljske, Severne Makedonije in Ukrajine. Na predavanjih smo teoretično in na primerih dobrih praks razmišljali o uporabi digitalnih tehnologij, ki omogočajo participativno in inkluzivno muzejsko izkušnjo.

Program kolokvija se je odvijal v Galeriji Herman Pečarič (Obalne galerije Piran), predstavili pa so se predavatelji iz Slovenije: dr. Kaja Antlej (Univerza Deakin, Avstralija), Biba Tominc (Univerza Deakin, Avstralija), Peter Tomaž Dobrila (samostojni intermedijski umetnik in producent) ter prejemniki priznanj nagrade Živa 2022, ki jo od leta 2014 podeljuje Forum slovanskih kultur za najboljši slovanski muzej in najboljši slovanski naravni in kulturni spomenik: Mihaela Kulej (direktorica in višja kustosinja Mestnega muzeja Virovitica, Hrvaška), Robert Zydel (direktor Narodnega etnografskega muzeja v Varšavi, Poljska), dr. Mira Gakjina (direktorica in višja kustosinja Muzeja za sodobno umetnost Skopje). Kot posebna gosta sta prakso 2D in 3D skeniranja in dokumentiranja dediščine v času vojne predstavila tudi Olha Honchar (direktorica Spominskega muzeja totalitarnih režimov »Teritorij terorja«, Ukrajina) in njen sodelavec Maksym Davydenko.

Kolokvij je odprl pomembne razmisleke in vprašanja o smiselni uporabi digitalnih tehnologij, o katerih bomo nadaljnje razpravljali na 9. kolokviju, ki se bo odvil v juniju 2023 na sedežu Foruma slovanskih kultur, v rožendolski muzejski hiši Vila Zlatica, nekdanjem domovanju ljubljanskega župana Ivana Hribarja (1851 – 1941). Na kolegiju bo med drugim predaval tudi znani nizozemski muzeolog in predavatelj Peter van Mensch.

Scroll to Top