Podelitev nagrad Živa 2023 oktobra v Bratislavi

V letošnjem letu bo 9. podelitev nagrad Živa izvedena v organizaciji Slovaškega narodnega muzeja in Foruma slovanskih kultur.

V Piranu sta direktorica Foruma slovanskih kultur dr. Andreja Rihter in direktor Slovaškega narodnega muzeja Branislav Panis, oba sicer dolgoletna člana žirije za nagrado Živa, podpisala sporazum o pripravi 9. izdaje podelitve nagrad Živa, ki bo potekala od 2. do 6. oktobra v Bratislavi na Slovaškem. Podelitev pod okriljem Foruma slovanskih kultur vsako leto sicer poteka na drugi evropski lokaciji;pretekle izdaje so se odvijale v Skopju/Severna Makedonija, Sankt Peterburgu/Ruska federacija, Zadru/Hrvaška, na Bledu/Slovenija, v Pragi/Češka, Baru/Črna gora, Beogradu/Srbija in Brežicah/Slovenija.

Letos bo žirija izbirala med 24 prijavljenimi muzeji, kar 7 pa se jih je prijavilo iz Ukrajine. Kot del programa, ki bo spremljal podelitev nagrad na Slovaškem, bo tako organizirana tudi okrogla miza, na kateri se bodo imeli možnost predstaviti ukrajinski kandidati, potekale pa bodo tudi razprave o aktualnih vojnih razmerah, s katerimi se soočajo ukrajinski muzealci.

Scroll to Top