Čista 10-ka!

Forum slovanskih kultur je ob 10. obletnici delovanja pripravil pester program pod skupnim nazivom Čista 10-ka!. Več kot 200 nastopajočih je širši javnosti približalo slovansko dušo in pokazalo, kakšen je ritem slovanskega srca. Osrednja slovesnost Poslušajte besedo je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS, Boruta Pahorja. Program Čista 10-ka! je vključeval naslednje dogodke:
“Pred desetimi leti ste začeli iz nič, z idejo o odpiranju miselnih tokov v prostoru slovanskih kultur. Danes povezujete ustvarjalna jedra tristo milijonov Slovanov iz trinajstih slovanskih držav. Doma morda še niste zelo prepoznani, zato pa toliko bolj v UNESCU v Parizu in Svetu Evrope v Strasbourgu. A vaše ambicije so še višje: postati referenčna globalna platforma medkulturnega dialoga slovanskih kultur in povezovalni center slovanskih držav na področju umetnosti in znanosti. Glede na doseženo verjamem, da boste svojo vizijo uspeli tudi uresničiti. Srečno!” Borut Pahor, President of the Republic of Slovenia

PARTNERJI

DOGODKI

Slovanska duša

Lokacija: Grajski trg

Slovenski osnovno in srednješolci so na stojnicah v središču Maribora predstavili, kako vidijo in čutijo slovansko dušo. Prav tako pa so slednjo na svoj način pokazali še predstavniki slovanskih veleposlaništev, slovanskih društev in drugih organizacij v Sloveniji.

Ritem slovanskega srca

Lokacija: Vetrinjski dvor

Program Ritem slovanskega srca so ustvarili nastopi folklornih in glasbenih skupin, pevskih zborov, glasbenikov in literatov. Slišati in videti je bilo: slovenske koračnice, češke pesmi, branje in predstavirev poljskega pesnika, slovaške literature ter gostovanje v živo pesnika Josipa Ostija. Nastopile so tudi folklorne skupine, ki so gledalcem približale plese Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Severne Makedonije in Srbije. Pevski zbor Ruski talisman pa je prepeval ruske narodne pesmi.

Poslušajte besedo

Lokacija: SNG Maribor

Slavnostna akademija Poslušajte besedo je potekala v znamenju prebiranja odlomkov iz literarnih del dobitnikov Nobelove nagrade ter ljudske in glasbe slovanskih skladateljev v izvedbi Trobilnega ansambla Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta, pozavnista in skladatelja Lojzeta Krajnčana.

PUBLIKACIJA

IZPOSTAVLJAMO

Slavnostni sprejem mariborskega župana

Župan Mestne občine Maribor je v Mestni hiši Rotovž pripravil sprejem za cenjene goste.

Scenarij Draga Jančarja

Scenarij za program gala prireditve Poslušajte besedo! je napisal Drago Jančar.

Slovanske risanje na platnu

V Mariborski knjižnici so potekale projekcije slovanskih risank iz Bolgarije, Češke republike, Hrvaške, Poljske, Rusije, Slovaške, Slovenije in Ukrajine.
Scroll to Top