Živa sodniki v iskanju zmagovalcev nagrade 2023

Razpis za 9. nagrado Živa je znova požel močan odziv iz slovanskega sveta, saj se je za to prestižno nagrado prijavilo skupno 24 muzejev iz 10 držav. Letošnji razpis beleži rekordno število kandidatov iz Ukrajine (7).

Po zaključku razpisa za letošnjo nagrado Živa je mednarodna žirija že pričela z obiski prijavljenih muzejev. Po končanih obiskih kandidatov se bodo člani žirije zbrali na delovnem sestanku v ljubljanski Vili Zlatica, na katerem se bodo posvetovali o nominirancih in določili zmagovalce. Direktorica Foruma slovanskih kultur dr. Andreja Rihter je izrazila navdušenje nad letošnjim razpisom, še posebej, ker sta se žirantom pridružila dva nova sodnika, Olha Hončar, direktorica Spominskega muzeja totalitarnih režimov »Teritorij terorja« in Robert Zydel, direktor Narodnega etnografskega muzeja v Varšavi. “Navdušeni smo nad priložnostjo za sodelovanje z novima članoma in verjamemo, da bosta njuno strokovno znanje in pogledi obogatili ocenjevalni proces žirije,” je dejala Rihter.

Vedno večja prepoznavnost nagrade Živa priča o vrednosti in pomembnosti muzejskih ustanov pri ohranjanju in promociji bogastva slovanskih kultur. Med nominiranimi kandidati bodo izbrani prejemniki nagrad za najboljši slovanski muzej in najboljši slovanski kulturni in naravni spomenik, zmagovalci pa bodo razglašeni na podelitvi nagrad, ki se bo odvila od 2. do 6. v oktobra 2023 v Bratislavi.

Na fotografiji: obisk Muzeja Vasil Levski – Karlovo v Bolgariji

Scroll to Top