V Vili Zlatica priredili sosedsko srečanje

Nedavno srečanje, ki so ga za sosede pripravili v Vili Zlatica, je minilo v prijetnem vzdušju in poslušanju rožnodolskih zgodb o preteklosti, zlasti o hčeri Ivana Hribarja – Zlatici, ki se je mnogi še spominjajo. Srečanju se je pridružila tudi nemška veleposlanica v Sloveniji Natalie Kauther s soprogom.

Rožna dolina je bila ustanovljena po potresu leta 1895. Takrat so bile v Ljubljani uničene številne najstarejše hiše, ki so delavcem zagotavljale cenovno dostopna stanovanja. V znamenju solidarnosti je Slovensko delavsko stavbno društvo začelo graditi hiše za svoje člane. Med drugim so pozidali ozemlje med železnico in Večno potjo, ob kateri so si svoje vile zgradili tudi številni ugledni Ljubljančani. Z leti je Rožna dolina postala zelena in prijetna soseska, kjer so si svoje diplomatske rezidence izbrali predstavniki različnih držav, med drugim Združenih držav Amerike, Italije, Združenega kraljestva, Kitajske, Nemčije in Bolgarije.

Zbrane je z nagovorom pozdravila dr. Andreja Rihter, ki se jim je iskreno zahvalila, da so izredno lepo sprejeli oživitev Vile Zlatica, ki jo od leta 2021 programsko zapolnjuje mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur. Srečanje je predstavljalo odlično priložnost za prebivalce Rožne doline, da okrepijo občutek skupnosti in poglobijo svoje spoštovanje do izjemne zgodovine njihove soseske.

Scroll to Top