FSK redno v stiku z ukrajinskimi muzeji

V Forumu slovanskih kultur so v zadnjih tednih v rednih stikih z ukrajinskimi muzeji. V zasledovanju povezovanja kulturnih in drugih ustanov, kar je tudi poslanstvo FSK, so s predstavniki muzejev v Ukrajini in drugimi partnerji opravili že več srečanj na daljavo, objavili pa so tudi posebno spletno mesto, namenjeno ukrajinski kulturni dediščini.

Ob napadu na Ukrajino in ogrožanju tamkajšnje kulturne dediščine so se v FSK odločili, da skupaj s partnerji ponudijo pomoč ukrajinskim kolegom. V zadnjih tednih so v rednih stikih z več kot desetimi muzeji, predvsem iz Lvova in Kijeva. Na zadnjem srečanju na daljavo so predstavniki muzejev (Muzej knjig in tiskarstva, Nacionalni literarni spominski muzej Ivan Franko, Državni politehnični muzej – Univerzitetni muzej Kijev, Nacionalni muzej zgodovine Ukrajine v drugi svetovni vojni in Nacionalni muzej Tarasa Ševčenka) spregovorili o trenutnem stanju v njihovih ustanovah ter predstavili aktivnosti, ki jih, izrednim razmeram navkljub, izvajajo v muzejih. Poudarili so, da se zavedajo pomena dokumentiranja uničene dediščine in obenem njenega ohranjanja.

Poseben gost srečanja, Paul Van Brakel, predsednik ICOMAM (Mednarodnega muzejskega združenja muzejev z vojaško in vojaškozgodovinsko tematiko) je prisotne pozval, da napišejo strokovne prispevke za ICOMAM magazin ter sodelujejo v programu, ki ga odbor pripravlja za generalno konferenco ICOM. Ta bo avgusta potekala v hibridni obliki, v Pragi in na daljavo.

FSK je sicer objavil tudi posebno spletno mesto, na katerem so ukrajinskim kolegom na voljo direktni kontakti strokovnjakov iz FSK mreže, objavljene so informacije o aktivnostih muzejev za Ukrajince po svetu ter informacije, vključno s foto in video gradivom, o trenutnem dogajanju v ukrajinskih muzejih. FSK tako tudi z odzivom na razmere v Ukrajini in regiji zasleduje svoje osnovno poslanstvo, tj. povezovanje kulturnih in drugih ustanov, ohranjanje medkulturnega dialoga ter promocija slovanskih kultur.

Scroll to Top