03

ЈА ЗАЈАКНУВАМЕ

01

КРЕАТИВНОСТА

ofslavic-slider

НА СЛОВЕНСКИТЕ

cultures-slider

КУЛТУРИ

Проекти

Разновидноста и богатството на ФСК проектите.
Повеќе

ПАРТНЕРСТВА

Плодните и бројни соработки на ФСК.
Повеќе

Вила Златицa

Ново седиште на ФСК

МИСИЈА

Мисијата на ФСК е да ја оживее креативноста на словенските култури.

Основна цел на фондацијата е да го поврзе словенското културно милје и да го претстави во современ глобален социјален контекст.

Форумот на словенските култури ги поврзува и претставува словенската култура, наука и уметност, нејзиниот творечки набој и наследство, и активно го промовира препознатливиот придонес на словенските култури во глобалниот дијалог.

0
словенски култури
0
партнери
0
посетители и учесници
0
досег

НАЈАВУВАМЕ

2 – 5 октомври

Доделување на наградата Жива 2023 во Братислава, Словачка

Придружете ни се на 9-тото церемонијално доделување на наградата ЖИВА за најдобар словенски музеј и најдобар словенски културен и природен споменик! Програмата ќе опфати различни содржини, вклучувајќи тркалезни маси и презентации на овогодинешните номинирани кандидати. Музејскиот пазар не е наменет само за овогодинешните кандидати, туку и за сите музеи кои би сакале да присуствуваат на настанот.
Нацрт-програмата е достапна овде >
Добредојдовте во Вила Златица!
Вратите на Вилата Златица на Хрибар се отворени секој ден, освен понеделник. Во петок од 15 до 18 часот и во сабота од 14 до 18 часот е можен разглед на музејската колекција со водич (максимум 5 посетители). Од вторник до недела по претходен договор (најмалку 24 часа однапред). Информации и регистрација на: vila.zlatica@fsk.si или на телефон +386 (0) 8 2010 457 или +386 40 835 775. Во март и април 2023-та година, поради гостувањето на театарската претстава „Во агонија“, нема да се одржуваат водени разгледи во салонот на вилата.
Повеќе информации за вилата и нејзина посета ќе најдете ТУКА! >
22 – 24 октомври

Меѓународна златна музеолошка програма во Вила Златица

Придружете ни се во Вила Златица на програмата која ќе се фокусира на врските помеѓу музеите како места на доверба. Состанокот е наменет за директори, менаџери, експерти и наградувани/номинирани музеи за наградата Жива. Во организација на Форумот на словенските култури, со цел да се поттикне соработката и иновативноста во музеологијата.
регистрирај се овде >
Previous slide
Next slide

Новости

Меѓународна златна музеолошка програма во Вила Златица

Придружете ни се во Вила Златица за програмата што ќе се одржи од 22-ри до 24-ти октомври 2023 година во Вила Златица и ќе се фокусира на врските помеѓу музеите како места на доверба. Состанокот е наменет за директори, менаџери, експерти и наградувани/номинирани музеи за наградата Жива.

Повеќе »

Здравка Евтимова и Александар Прокопиев на пролетно-летното издание на вториот Фестивал на словенска литература

Пролетно-летното издание на вториот Фестивал на словенската литература се одржа во градината на вилата Златица и во просториите на Форумот на словенските култури во љубљанската Рожна долина, а централни гости беа македонскиот писател Александар Прокопиев и бугарската авторка Здравка Евтимова. Словенечките преводи на нивните романи „Ѕиркачот“ и „Четврток“ неодамна беа објавени во збирката „Сто словенски романи“.

Повеќе »

Судиите за наградата Жива 2023 година на работна средба во Љубљана

Во Вила Златица, седиштето на Форумот на словенските култури, за време на јунската средба се собра меѓународен тим од 14 судии за внимателно да ги проценат номинираните кандидати за наградата Жива 2023 година.

Повеќе »

ПРЕТПЛАТЕТЕ СЕ НА ФСК НОВОСТИ

Бидете во тек со нашите настани, проекти, партнерства и новости.

Придружете ни се и искористете ги ексклузивните привилегии како бесплатен влез, специјални попусти и многу повеќе.

Scroll to Top