Transformacije: od slovanskih oblačilnih tradicij do sodobnih kreacij

Med 6. in 26. septembrom 2023 je v Muzeju uporabnih umetnosti v Beogradu potekala razstava Transformacije: od slovanskih oblačilnih tradicij do sodobnih kreacij, ki je nastala v sodelovanju Foruma slovanskih kultur, Muzeja uporabnih umetnosti (Beograd) in Ministrstva za kulturo Republike Srbije. Kustosinja razstave je bila Stanislava Vauda Benčevič.

Poslanstvo Foruma slovanskih kultur je krojenje stikov in tkanje vezi med državljankami in državljani trinajstih slovanskih držav. Tako se skrbno obnavljajo, širijo in krepijo kulturne vezi med slovanskimi narodi. Povezovanje in sodelovanje najbolje spodbujata ustvarjalnost, bogatita raznolikost slovanskih identitet in krepita kulturni dialog v evropskem in svetovnem prostoru. Forum je tradicionalno prostor izmenjave dragocenih znanj in izkušenj, kot spodbujevalec novih idej pa tudi platforma za vedno nove možnosti in priložnosti.  Ker že ves čas kroji in tke, je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo odpravil tudi po poteh mode. Moda je bila vedno del civilizacij in kultur, po njenih potezah pogosto pomnimo značilnosti zgodovinskih obdobij.

Transformacije želijo zbuditi zanimanje za slovansko kulturno dediščino na sodoben način: naj motiv iz preteklosti prikliče sodoben šiv, naj bogatost tradicije spodbudi asketski rez. Kreacije so vedno dvosmerno ogledalo: skoznje pogledamo v nekdanje čase, a v njih se odseva naš čas.

Projekt Transformacije avtorice Andreje Rihter se je pričel leta 2019 z razstavo kustosinje Jožice Brodarič, ki je potekala v Mestni hiši v Ljubljani. Na njej so se predstavili Nikolaj Božilov (Bolgarija) s kolekcijo Spirit, Andrea Pojezdálová (Slovaška) s kolekcijo Retrotopia, Jelena Proković (Slovenija) s kolekcijo Eggomania, Galina in Nikolaj Birjukov (Rusija) s kolekcijo Srebrni prstan ter Nevena Ivanović (Srbija) s kolekcijo Luchaneo.

Na beograjski razstavi, s katero projekt nadaljuje pot, so poleg omenjenih oblikovalcev sodelovali še Denisa Dovalova (Češka) s kolekcijo Slovanske boginje, Ivana Murišić (Črna gora) s kolekcijo Sloboda, Jelena Holec (Hrvaška) s kolekcijo Ornamentacije, Kinga Krol (Poljska) s kolekcijo Dziwozona in Dragan Hristov (Severna Makedonija) s kolekcijo Gozd. Razstavljenih je bilo skupno 50 različnih izvirnih umetniških del. Spremljevalni program razstave je vključeval tudi umetniški krog, ki ga je Muzej uporabne umetnosti organiziral v sodelovanju z beograjskim tednom mode z namenom mreženja in izmenjave izkušenj.

Transformacije želijo troje. Navdihniti modne ustvarjalce, da velja pobrskati po domači skrinji, družinskem albumu ali muzejski zbirki. Spodbuditi domače poznavalce, da so zvezde trajnostne prihodnosti med nami, včasih le drzno ukrojen rokav proč. Pa tudi prepričati strokovno evropsko javnost,  da so ideje kroja, kvalitete šiva in potenciali reza enakopravno razdeljeni po celi celini – in da velja pogledati na vzhod in jug!

Scroll to Top