FSK na drugem Festivalu slovaškega naivnega slikarstva v Srbiji

Forum slovanskih kultur se je predstavil na drugem Festivalu slovaškega naivnega slikarstva v Srbiji in se vključil v dejavnosti za promocijo in proučevanje te likovne umetnosti, ki je v Srbiji vpisana na seznam nesnovne kulturne dediščine in se poteguje za vpis na Unescov seznam.

Festival, ki je potekal pod pokroviteljstvom podpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča, podredsednice srbske vlade in ministrice za kulturo Maje Gojković ter direktorice FSK dr. Andreje Rihter se je pričel v Kovačici v Vojvodini, ki velja za središče naivnega slikarstva slovaške manjšine v Srbiji, nato pa se je preselil v beograjski Zavod za preučevanje kulturnega razvoja.

Na slovesnem odprtju festivala, ki ga je spremljala razstava »Reformatorji slovanske pismenosti in slovanskih jezikov« slikarke Vieroslave Svetlik, so zbrane nagovorili organizator in vodja Galerije Babka Pavel Babka, Maja Gojković, dr. Andreja Rihter, vodja predstavništva EU v Srbiji Emanuele Giaufret ter slovaški veleposlanik v Srbiji Fedor Rosocha.

V okviru programa pa je dr. Rihter predstavila dejavnosti Foruma slovanskih kultur in izrazila pripravljenost, da se FSK dejavno vključi v preučevanje naivnega slikarstva v slovanskih državah in podpre sestavljanje registra naivnih slikarjev in ustanov, ki se ukvarjajo s to vejo likovne umetnosti.

Scroll to Top