V Bolgariji srečanje FSK s predstavniki Ministrstva za kulturo ter muzeja »Etar«

Aktivnosti Foruma slovanskih kultur za leto 2024 so v polnem teku. Avgusta je direktorica Andreja Rihter v Bolgariji obiskala predstavnike Ministrstva za kulturo in regionalnega etnografskega muzeja na odprtem »Etar«. Delovni sestanek je bil namenjen krepitvi medsebojnega sodelovanja ter načrtovanju podelitve nagrade Živa 2024.

Na sestanku Rihterjeve z namestnikom ministra Chavdarjem Georgievim, vodjo oddelka “Mednarodne dejavnosti” Petrom Miladinovom in direktorico Direktorata za kulturno dediščino, muzeje in vizualne umetnosti Ekaterino Djoumalievo je beseda tekla o možnostih za razširitev sodelovanja med Forumom slovanskih kultur in bolgarskim Ministrstvom za kulturo na področju literature, kulturne dediščine in muzejev. Ministrstvo aktivno podpira prisotnost svoje države v mreži Foruma slovanskih kultur preko predstavnice Ekaterine Djumalijeve, ki je tudi dolgoletna žirantka nagrade Živa.

Bolgarija bo v letu 2024 gostila enega najpomembnejših mednarodnih dogodkov na področju delovanja slovanskih muzejev – podelitev nagrade Živa, ki bo naslednje leto beležila deseto leto svojega delovanja.

Andreja Rihter in Ekaterina Djumalieva sta obiskali Gabrovo, da bi se seznanili s pogoji za izvedbo projekta. Županja mesta Gabrovo Tanya Hristova pobudo pozdravlja odprtih rok, organizator z bolgarske strani pa je muzej »Etar« z direktorico dr. Svetlo Dimitrovo na čelu. Muzej bo konferenco izvedel v svojih prostorih, podelitev pa bo potekala v mestu Gabrovo.

Muzej na prostem, sicer dobitnik nagrade Živa 2020 za najboljši naravni in kulturni spomenik, je pravi regijski dragulj, če ne že kar državni. Poleg ohranjanja arhitekturne in tradicionalne etnografske dediščine se aktivno posveča razvoju kulturnega turizma in kreativnih industrij, o čemer še posebno priča KEVIS – festival kreativnosti, ki povezuje naravo in kinetično umetnost. Organizator festivala je Center za neformalno Izobraževanje v muzeju »Etar«, partnerja pri izvedbi projekta pa sta Oddelek za vizualne umetnosti na Univerzi Sv. Klimenta Ohridskega v Sofiji in Asociacija Art in Action.

Scroll to Top