Poslovil se je Wim van der Weiden

28. oktobra 2023 je umrl Wim van der Weiden. Van der Weiden je bil ugledna osebnost evropskega muzejskega sveta in ustanovitelj Evropske muzejske akademije (EMA) leta 2009. Osnoval je tudi pionirska muzeja Museon in Naturalis.

Po nekaj letih dela kot učitelj zgodovine se je van der Weiden zaposlil na Oddelku za zgodovino Muzeja za izobraževanje – danes Museona – v Haagu. To je pomenilo začetek njegove poklicne poti v svetu muzejev v obdobju med letoma 1970 in 2010. V okviru zaposlitve je med drugim podal iniciativo za gradnjo treh novih institucij: Museona in Omniversuma (prvega vesoljskega gledališča v Evropi) v Haagu ter Naturalisa (Nacionalnega naravoslovnega muzeja) v Leidnu. Bil je tudi član upravnega odbora Nizozemskega muzejskega združenja, predsednik nizozemske ICOM sekcije, član izvršnega sveta ICOM, član nagrade Evropski muzej leta in osem let njen predsednik. Nenazadnje je bil skupaj z Massimom Negrijem ustanovitelj Evropske muzejske akademije (EMA) in njen prvi predsednik. Van der Weiden je te dejavnosti združeval s članstvom v več nacionalnih in mednarodnih muzejskih svetih, ob številnih priložnostih pa je tudi predaval in kot strokovnjak sodeloval na številnih delavnicah in seminarjih na Nizozemskem in zunaj nje.

Izpostavimo lahko, da je Van der Weiden podprl pobudo za sodelovanje Evropske muzejske akademije s Forumom slovanskih kultur in se udeležil številnih dogodkov, ki jih je organizirala fundacija, med drugim mednarodne poletne šole v Piranu, praznovanja 10-letnice EMA in 15-letnice FSK v Ljubljani.

Scroll to Top