Na Goriškem bo kmalu zaživela Ljubkina pot

FSK je s partnerjem Kulturnim centrom Lojze Bratuž iz Gorice na prvi razpis Sklada za male projekte GO! 2025 prijavil projekt Ljubkina pot in pridobil finančno podporo za vzpostavitev kulturno-turistične poti, posvečeni Ljubki Šorli in pisateljicam Goriškega.

V okviru projekta bosta partnerja začrtala sprehajalno, pohodno in kolesarsko pot po sledeh pesnice Ljubke Šorli in njenih literarnih predhodnic in sodobnic. Pot bo obiskovalce popeljala po njihovih življenjskih in literarnih poteh in bo povezovala širše območje na obeh straneh meje ter bo segala vse do Tolmina, kjer se je Ljubka Šorli rodila in odraščala. FSK in partnerski Kulturni center Lojze Bratuž načrtujeta aktivnosti v sodelovanju s Potjo pisateljic, Kulturno potjo Sveta Evrope, katere pobudnik in aktivni član je FSK. Skupaj s strokovnjaki in različnimi organizacijami z obmejnega področja bosta partnerja izvedla vrsto izobraževalnih in kulturnih programov in dogodkov ter izdala vodnik po Ljubkini poti in zbornik del velikokrat prezrtih literarnih ustvarjalki, ki so živele in ustvarjale na tem območju.   

Direktorica FSK dr Andreja Rihter je projekt predstavila na prvem srečanju v novi sezoni Foruma idej, ki ga je v Gorici pripravila Slovenska kulturno-gospodarska zveza je s Slovenskim programom Rai v Furalniji – Julijski krajini.

Foto: Roberto Marega

Scroll to Top