Novice

Arhiv

Transformacije na beograjskem tednu mode

Po uspešni razstavi Transformacije: od slovanskih oblačilnih tradicij do sodobnih kreacij, ki je bila septembra na ogled v Muzeju uporabnih umetnosti v Beogradu, so se modni ustvarjalci, ki sodelujejo pri projektu Transformacije, s svojimi kreacijami predstavili na beograjskem tednu mode (52. Perwoll Fashion Week), ki se ponaša z več kot dvajsetletno tradicijo.

Več »

Poslovil se je Wim van der Weiden

28. oktobra 2023 je umrl Wim van der Weiden. Van der Weiden je bil ugledna osebnost evropskega muzejskega sveta in ustanovitelj Evropske muzejske akademije (EMA) leta 2009. Osnoval je tudi pionirska muzeja Museon in Naturalis.

Več »

V Vili Zlatica o povezavah in muzejih med krizami

Prvi seminar Mednarodnega zlatega muzeološkega programa Vila Zlatica z naslovom Povezave in muzeji med krizami, ki je bil izveden med 22. in 24. oktobrom 2023 v Vili Zlatica v Ljubljani, se je osredotočil na aktualna krizna vprašanja in njihove povezave z muzejsko teorijo in prakso. Glavni cilj programa je bil odpreti širok diskurz o vlogi in poslanstvu muzejskih institucij v tem nestabilnem, kritičnem in težavnem času.

Več »

FSK na Frankfurtskem sejmu s pogovorom o prevajanju in kulturnih stikih v času vojn

FSK je v okviru slovenskega častnega gostovanja na 75. Frankfurtskem knjižnem sejmu pripravil razpravo z naslovom Prevodi v času vojne: slovanski literarni stiki v času oboroženih spopadov in političnih konfliktov, v kateri so sodelovali Drago Jančar, ukrajinska pisateljica Oksana Zabužko, Georgi Gospodinov iz Bolgarije in srbski avtor Aleksandar Gatalica. Pogovor je povezoval glavni urednik zbirke Sto slovanskih romanov Mladen Vesković.

Več »

Na Goriškem bo kmalu zaživela Ljubkina pot

FSK je s partnerjem Kulturnim centrom Lojze Bratuž iz Gorice na prvi razpis Sklada za male projekte GO! 2025 prijavil projekt Ljubkina pot in pridobil finančno podporo za vzpostavitev kulturno-turistične poti, posvečeni Ljubki Šorli in pisateljicam Goriškega.

Več »

Pot pisateljic na svečani prireditvi prejela certifikat Kulturne poti Sveta Evrope

Pot pisateljic, ki povezuje sedem držav in je posvečena avtoricam s preloma 19. in 20. stoletja in njihovim navdihujočim življenjskim in literarnim zgodbam, je lani prejela certifikat Kulturne poti Sveta Evrope in postala 48. evropska kulturna pot, ki se ponaša s tem prestižnim nazivom in prva s sedežem v Sloveniji, letos pa certifikat prejela še na uradni slovesnosti v matični državi.

Več »

Transformacije: od slovanskih oblačilnih tradicij do sodobnih kreacij

Med 6. in 26. septembrom 2023 je v Muzeju uporabnih umetnosti v Beogradu potekala razstava Transformacije: od slovanskih oblačilnih tradicij do sodobnih kreacij, ki je nastala v sodelovanju Foruma slovanskih kultur, Muzeja uporabnih umetnosti (Beograd) in Ministrstva za kulturo Republike Srbije. Kustosinja razstave je bila Stanislava Vauda Benčevič.

Več »
Scroll to Top