Novice

Arhiv

Ukrajinski kolegi, z vami smo!

V hitro spreminjajočem se svetu tudi v Forumu slovanskih kultur skrbimo, da spoštujemo drug drugega, vzpostavljamo prijateljske vezi ne glede na versko in nacionalno pripadnost, gradimo projekte sodelovanja ter spodbujamo raznolikost ustvarjalnega duha.
Kulturna dediščina različnih kultur, narodov in vsega sveta, je za nas največje bogastvo, skrb zanjo pa odgovoren privilegij.

Več »

Naj se sliši glas žensk

Mednarodni dan žensk so FSK in partnerji obeležili z dogodki, na katerih so različnim javnostim predstavili vlogo pomembnih žensk v preteklosti, obenem pa pokazali na pomen enakosti spolov v sedanjosti in prihodnosti.

Več »

8. marec – Mednarodni dan žensk

Ustvarjalka, mama, pisateljica, igralka, profesorica, gospodinja, direktorica, sestra, prostovoljka, karieristka, športnica, znanstvenica, negovalka, sodelavka, plesalka, pevka, sopotnica, prijateljica, soseda, kozmonavtka, sorodna duša …
ŽENSKA.
V vsej svoji polnosti, prisotnosti in edinstvenosti.
Močna in posebna.
Na 8. marec in vse ostale dni!

Več »

Sodniki za nagrado Živa že v akciji

Po pripravi in objavi razpisa za nagrado Živa 2022, mednarodna skupina sodnikov v okviru letnega ciklusa že nadaljuje s svojim delom. Strokovnjaki iz slovanskih držav in Evropske muzejske akademije so se srečali na rednem sestanku. Osrednja točka razprave je bila predstavitev Foruma slovanskih kultur in odbora ICOM SEE na generalni konferenci Mednarodnega muzejskega sveta ICOM v Pragi, avgusta 2022.

Več »

Znova v živo

Forumu slovanskih kultur je 7. mednarodno konferenco in podelitev nagrade ŽIVA uspelo izpeljati v živo. V bogatem tridnevnem programu je v srbski prestolnici sodelovalo 70 udeležencev iz 14 držav. Priča so bili številnim dobrim praksam, se medsebojno spoznavali in sklepali nova partnerstva, za piko na i pa so se udeležili še odprtja Evropske prestolnice kulture v Novem Sadu.

Več »

Izšla je knjiga Kongres v Ljubljani

Forum slovanskih kultur je ob 200. obletnici ljubljanskega kongresa Svete alianse v Ljubljani izdal knjigo Kongres v Ljubljani: Stičišče evropske diplomacije 1821 / 2021. Knjigo, ki nudi vpogled v dogajanje v evropski prestolnici diplomacije pred dvesto leti je FSK izdal v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji in društvom prijateljstva Rusija-Slovenija.

Več »

Glavni nagradi ŽIVA 2020 Muzeju rezbarjenja in Etnografskemu muzeju na prostem ETAR

V mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur so v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in informiranje Republike Srbije in srbskimi partnerskimi institucijami v Beogradu podelili nagrade za najboljše slovanske muzeje. Poleg glavne nagrade, prejel jo je Muzej rezbarjenja iz Bosne in Herzegovine, so tretjič podelili še nagrado za najboljši kulturni in naravni spomenik v slovanskih državah. Slednjo je prejel Regionalni etnografski muzej na prostem ETAR iz Bolgarije.

Več »

Razpis za nagrado Živa 2022 je odprt!

Vabimo vas, da se prijavite za nagrado Živa 2022 – Nagrado za najboljši slovanski muzej in za najboljši kulturni in naravni spomenik v slovanskih državah. Razpis bo odprt do 28. februarja 2022.

Več »
Scroll to Top