Izšla je knjiga Kongres v Ljubljani

Forum slovanskih kultur je ob 200. obletnici ljubljanskega kongresa Svete alianse v Ljubljani izdal knjigo Kongres v Ljubljani: Stičišče evropske diplomacije 1821 / 2021. Knjigo, ki nudi vpogled v dogajanje v evropski prestolnici diplomacije pred dvesto leti je FSK izdal v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji in društvom prijateljstva Rusija-Slovenija.

Knjiga Kongres v Ljubljani: Stičišče evropske diplomacije 1821 / 2021 je prava zakladnica še neslišanih zgodb, ki so jih o ljubljanskem kongresu zapisali slovenski in ruski zgodovinarji, etnografi in novinarji: dr. Ljubov Kirilina, dr. Aleš Musar, dr. Miloš Kosec in mag. Aleš Polajnar. Avtorske članke dodatno bogatijo podobe posameznikov iz zakladov ruskih muzejev, arhivov in privatnih zbirk, med drugim iz arhiva galerije Ermitaž, Muzeja in galerij mesta Ljubljane, Zgodovinskega arhiva Ljubljana ter Arhiva zunanje politike Ruskega imperija. Knjigo, ki je izšla v slovenskem, ruskem in angleškem jeziku, je oblikoval priznani oblikovalec, Radovan Jenko.

»Ljubljana je svojo evropsko podobo, prvo razsežnost različnosti kultur evropskega prostora izkusila leta 1821. V obdobju štirih mesecev je bila prestolnica za evropske diplomate, evropsko politiko in s tem družabnega življenja z vrhunsko ponudbo umetnosti in kulture … Povezovanje slovanskih kultur in predvsem sporazumevanje v različnih slovanskih jezikih sta zaznamovala dogajanje in vzpodbudila posameznike, ki so svoje življenje namenili ideji povezovanja, spoznavanja slovanskih kultur naših drugačnosti in podobnosti,« je v knjigi zapisala urednica dr. Andreja Rihter ter dodala, da je bila prav ideja povezovanja slovanskih kultur tista, ki je pripeljala tudi do nastanka Mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur ter da ni naključje, da je njen sedež v Ljubljani, od leta 2021 v Vili Zlatica, domovanju nekdanjega ljubljanskega župana Ivana Hribarja.

Nj. Eks. Timur Rafailovič Ejvazov, veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji pa je ob izidu knjige ob 200. obletnici ljubljanskega kongresa izpostavil: »Ta dogodek je še posebej pomemben za zgodovino rusko-slovenskih odnosov. Med drugimi voditelji največjih držav tistega časa je na kongresu sodeloval tudi ruski car Aleksander I., čigar bivanje v Ljubljani od januarja do maja leta 1821 lahko upravičeno štejemo za prvi obisk voditelja ruske države na ozemlju sodobne Slovenije.«

Scroll to Top