Znova v živo

Forumu slovanskih kultur je 7. mednarodno konferenco in podelitev nagrade ŽIVA uspelo izpeljati v živo. V bogatem tridnevnem programu je v srbski prestolnici sodelovalo 70 udeležencev iz 14 držav. Priča so bili številnim dobrim praksam, se medsebojno spoznavali in sklepali nova partnerstva, za piko na i pa so se udeležili še odprtja Evropske prestolnice kulture v Novem Sadu.

Program mednarodne konference Živa 2020 se je začel s predstavitvijo dveh velikih projektov države gostiteljice. Sara Vuletić je 70 udeležencem iz 14 različnih držav predstavila projekt Novi Sad – Evropska prestolnica kulture 2022. Podžupan Čačka, Miroslav Petković pa je spregovoril o vsebinah, ki so posebno komisijo prepričale, da si zaslužijo naziv kulturne prestolnice Srbije 2023.

V programskem sklopu »Odprti forum« so se tradicionalno predstavili muzeji nominirani za nagrado Živa. Odlična udeležba, sodelovalo je kar 15 od skupaj 20 nominirancev, je bila dobra osnova za podrobnejše medsebojno spoznavanje. To se je nadaljevalo tudi ob skupnih obiskih beograjskih muzejev. Udeleženci so v okviru programa, poleg Muzeja Jugoslavije, kjer je potekal konferenčni del, obiskali še Narodni muzej v Beogradu in Muzej sodobne umetnosti. V obeh nacionalnih kulturnih ustanovah so jih nagovorili direktorji ter predstavniki gostitelja, Ministrstva za kulturo in informiranje Republike Srbije, in sicer Daniela Vanušić, pomočnica ministrice za kulturo in informiranje za področje kulturne dediščine ter Radovan Jokić, pomočnik ministrice za sodobno ustvarjalnost in kreativne industrije.

Zadnji dan konference je minil v znamenju dveh predavanj strokonjakov zunaj slovanskega sveta. Kate Bailey, kustosinja v muzeju V & A (Velika Britanija) je na daljavo predavala o razstavi Alice: Curiouser and Curiouser, Brice Weinert in Ali Ciuffini iz organizacije Museum Hack iz New Yorka (ZDA)  pa sta predstavili njihove pristope pri delu z različnimi javnostmi.

Zaščitni znak konference Živa je bil tudi tokrat t. i. »marketplace«, na katerem so strokovnjaki iz muzejev drug drugemu predstavili svoje publikacije in promocijske izdelke, obenem pa so priložnost izkoristili za neformalne pogovore ter tkanje novih vezi in bodočih partnerstev.

Vrhuncu, podelitvi Živa nagrad in priznanj najboljšim muzejem za leto 2020 je sledila celodnevna ekskurzija v Novi Sad s še enim vrhuncem – udeležbo na uradnem odprtju Novega Sada – Evropske prestolnice kulture 2022.

Scroll to Top