Glavni nagradi ŽIVA 2020 Muzeju rezbarjenja in Etnografskemu muzeju na prostem ETAR

V mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur so v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in informiranje Republike Srbije in srbskimi partnerskimi institucijami v Beogradu podelili nagrade za najboljše slovanske muzeje. Poleg glavne nagrade, prejel jo je Muzej rezbarjenja iz Bosne in Herzegovine, so tretjič podelili še nagrado za najboljši kulturni in naravni spomenik v slovanskih državah. Slednjo je prejel Regionalni etnografski muzej na prostem ETAR iz Bolgarije.

Za nagrado Živa za najboljši slovanski muzej in najboljši kulturni ter naravni spomenik v slovanskih državah se je letos potegovalo 20 muzejev iz 11 slovanskih držav. Na sedmi podelitvi zapored (pretekle so bile v Skopju, Sankt Peterburgu, Zadru, na Bledu, v Pragi in Baru) je nagrado Živa za najboljši slovanski muzej prejel Muzej rezbarjenja iz Konjica iz Bosne in Hercegovine. Strokovna žirija, ki jo sestavlja 13 muzejskih strokovnjakov iz slovanskih držav in Muzejske evropske akademije, je tretjič izbrala tudi prejemnika nagrade Živa za najboljši kulturni in naravni spomenik v slovanskih državah. Prejel jo je Regionalni etnografski muzej na prostem ETAR iz bolgarskega Gabrova.

Poleg glavne nagrade so podelili še nagrado Živa za vodenje, ki jo je prejel Nacionalni literarni spominski muzej Ivan Franko (Lviv, Ukrajina), Rudarski muzej v Zabrzah (Zabrze, Poljska je prejel nagrado za odprtost in privlačnost za obiskovalce, Galerija Božidar Jakac (Kostanjevica na Krki, Slovenija) za kreativnost, Center za obiskovalce Ivanina hiša pravljic (Ogulin, Hrvaška) za pripovednost, Muzej umetnosti Jaroslavl  (Jaroslavl, Ruska federacija) pa za učinkovito rabo virov. Častno priznanje je žirija podelila Narodnemu muzeju v Beogradu (Srbija).

“Med številnimi pomembnimi dejavnostmi Foruma so zagotovo ohranjanje stoletnih vrednot, negovanje slovanskih jezikov in nadaljnja izgradnja slovanskih kulturnih identitet. Te vrednote lahko postanejo vidnejše le, če se skupaj zavzemamo za njihovo uveljavitev v svetovnem merilu. S tem spodbujamo kulturno raznolikost in hkrati slovanske kulture prispevamo svoj delež v globalnemu dialogu,” je poudarila Maja Gojković, podpredsednica vlade Republike Srbije in predsednica Uprave Foruma slovanskih kultur. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur, pa je dejala: “ŽIVA, nagrada za najboljši slovanski muzej in kulturni ter naravni spomenik, je platforma, ki spodbuja in goji dialog o slovanski dediščini in njeni edinstvenosti. Predvsem pa je to prostor, kjer se lahko “srečamo” s slovansko dediščino, pridobimo informacije o njej, navežemo stik z lokacijo in se odločimo za obisk, da bi jo bolje spoznali. “

V sedmih letih je nagrada ŽIVA povezala že več kot 135 slovanskih muzejev. Orhan Nikšić, direktor Muzeja rezbarjanja, najboljšega slovanskega muzeja za leto 2020, je nagrado podelil nekdanjim in sedanjim mojstrom rezbarjenja v Konjicu.

Scroll to Top