Naj se sliši glas žensk

Mednarodni dan žensk so FSK in partnerji obeležili z dogodki, na katerih so različnim javnostim predstavili vlogo pomembnih žensk v preteklosti, obenem pa pokazali na pomen enakosti spolov v sedanjosti in prihodnosti.

FSK, združenje Pot pisateljic in Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici so pripravili literarni sprehod po Ljubljani z naslovom »Krmilarice svoje usode«. Vodnica Mateja Kregar Gliha je udeležence sprehoda popeljala po poteh slovenskih literarnih ustvarjalk in drugih žensk, ki so dale pečat kulturnemu življenju slovenske prestolnice. Kregar Gliha je med drugim izpostavila zgodbe Pavline Pajk, Franje Tavčar, Marije Horak Murnik, Hedvike Radič, Luize Pesjak, Lili Novy, Rozalije Eger, Marice Nadlišek Bartol in Zofke Kveder. Omenjene so bile, v ženskam nenaklonjenih časih, revolucionarke v načinu delovanja in razmišljanja.

Na najbolj znana ženska imena v svetu pravljic so na 8. marec opozorili v Ivanini hiši pravljic v hrvaškem Ogulinu. V video zapisu so prikazali Ivano Brlić Mažuranić, njene sodobnice ter njihovo vlogo v književnosti ter področju človekovih pravic. Za najmlajše pa so pripravili tudi kreativno delavnico s poudarkom na pomenu mednarodnega dneva žena in Ivane Brlić Mažuranić. Tako Ivanina hiša pravljic, mesto Ogulin in njihova turistična skupnost so člani mednarodnega združenja Pot pisateljic.

Pisarna Ljubljana, Unescovo mesto literature je v sodelovanju z zavodom Urbana vrana pripravila osmomarčevsko brezplačno kulturno-turistično turo, posvečeno ženskam v književni umetnosti. Skozi življenja in dela (tudi sodobnih) slovenskih avtoric je zbrane vodila Pia Skušek. V sodelovanju z Galerijo Vodnikove domačije pa je v začasni mini knjigarni in prodajni razstavi ilustracij spodbujala k nakupu knjig in ilustracij avtoric.

Scroll to Top