Novice

Arhiv

Projekt Transformacije se nadaljuje

Projekt “Transformacije: OD slovanske tradicije oblačil do modernih kreacij” Foruma slovanskih kultur (FSK) je v polnem zagonu. V maju 2023 so bile kolekcije oblikovalcev iz Poljske, Češke, Hrvaške, Severne Makedonije in Črne gore fotografirane, v septembru pa se obeta celostna predstavitev projekta v Muzeju uporabne umetnosti v Beogradu.

Več »

V Vili Zlatica priredili sosedsko srečanje

Nedavno srečanje, ki so ga za sosede pripravili v Vili Zlatica, je minilo v prijetnem vzdušju in poslušanju rožnodolskih zgodb o preteklosti, zlasti o hčeri Ivana Hribarja – Zlatici, ki se je mnogi še spominjajo. Srečanju se je pridružila tudi nemška veleposlanica v Sloveniji Natalie Kauther s soprogom.

Več »

Živa sodniki v iskanju zmagovalcev nagrade 2023

Razpis za 9. nagrado Živa je znova požel močan odziv iz slovanskega sveta, saj se je za to prestižno nagrado prijavilo skupno 24 muzejev iz 10 držav. Letošnji razpis beleži rekordno število kandidatov iz Ukrajine (7).

Več »

Na Piranovi o dediščini in digitalnem

Letošnja edicija mednarodnega kolokvija Piranova je v štirih dneh družila in povezovala strokovnjake iz sedmih držav: Slovenije, Slovaške, Srbije, Hrvaške, Poljske, Severne Makedonije in Ukrajine. Na predavanjih smo teoretično ter na primerih dobrih praks razmišljali o uporabi digitalnih tehnologij, ki omogočajo participativno in inkluzivno muzejsko izkušnjo.

Več »

Nova knjiga v zbirki Sto slovanskih romanov

Zbirka Sto slovanskih romanov se približuje stotitici – stotim izdanim prevodom v sedmih državah. Pravkar je izšel slovenski prevod romana Špegavec, makedonskega pisatelja Aleksandra Prokopieva v prevodu Roberta Suše, ki je 96. naslov vzbirki.

Več »

FSK in Pot pisateljic na dnevih ICARUS Hrvaška

FSK se je tudi letos udeleželi Dnevov ICARUS Hrvaška, ki so tokrat potekali osmič. Na mednarodni konferenci je predstavil svojo vlogo pri nastajanju Poti pisateljic, ki je lansko leto prejela certifikat Kutlurne poti Sveta Evrope.

Več »

Po enoletnem premoru odpiramo poziv Heritage in Motion!

Nagrada Heritage in Motion, namenjena inovativnim multimedijskim in avdiovizualnim projektom z namenom promocije, raziskovanja in varovanja evropske kulturne dediščine, se po enoletnem premoru vrača z novimi kategorijami. Rok za oddajo projektov je podaljšan do 10. julija 2023.

Več »
Scroll to Top