Novice

Arhiv

Poslovil se je pisatelj Marjan Tomšič

Marjan Tomšič velja za najznačilnejšega predstavnika slovenske različice magičnega realizma. Pisal je romane, novele, črtice, pa tudi mladinska dela ter humoreske in za svoja dela prejel vrsto nagrad, leta 1991 tudi nagrado prešernovega sklada. Osrednji del njegovega ustvarjalnega opusa predstavljajo prozna dela z istrsko motiviko, ki so to slovensko pokrajino postavila na literarni zemljevid. Mednje sodi tudi roman Zrno od frmentona (1993), ki je uvrščen v zbirko Sto slovanskih romanov.

Več »

O sodobnem slovenski stripu na Vrtu Vile Zlatica

Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) je na vrt Vile Zlatica ponovno pripeljalo udeležence Mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti. Tokrat je beseda tekla o prihodnosti sodobnega slovenskega stripa ter o tem, kako se lotiti prevajanja “oblačkov”.

Več »

Mednarodni zlati muzeološki program v Vili Zlatica

Pridružite se nam v Vili Zlatica na programu, ki se bo posvečal povezavam muzejev kot prostorom zaupanja. Srečanje je namenjeno direktorjem, menedžerjem, strokovnjakom in nagrajenim/nominiranim muzejem za nagrado Živa. V organizaciji Foruma slovanskih kultur, z namenom spodbude sodelovanja in inovacij v muzealstvu.

Več »

Zdravka Evtimova in Aleksandar Prokopiev na pomladno-poletnem Festivalu slovanskih književnosti

Pomladno-poletna izdaja drugega Festivala slovanskih književnosti je potekala na vrtu Vile Zlatica in v prostorih Foruma slovanskih kultur v ljubljanski Rožni dolini z osrednjima gostoma makedonskim pisateljem Aleksandrom Prokopievim in bolgarsko avtorico Zdravko Evtimovo. Slovenska prevoda njunih romanov Špegavec in Četrtek sta pred kratkim izšla v zbirki Sto slovanskih romanov.

Več »

Sveže iz tiskarne: roman Četrtek Zdravke Evtimove

V zbirko Sto slovanskih romanov se je uvrstil roman Četrtek Zdravke Evtimove. Bolgarska pisateljica in predsednica bolgarskega centra PEN velja za eno najpomembnejših imen sodobne bolgarske proze, znana pa je tudi kot prevajalka iz angleščine, francoščine in nemščine.

Več »

Projekt Transformacije se nadaljuje

Projekt “Transformacije: OD slovanske tradicije oblačil do modernih kreacij” Foruma slovanskih kultur (FSK) je v polnem zagonu. V maju 2023 so bile kolekcije oblikovalcev iz Poljske, Češke, Hrvaške, Severne Makedonije in Črne gore fotografirane, v septembru pa se obeta celostna predstavitev projekta v Muzeju uporabne umetnosti v Beogradu.

Več »
Scroll to Top