FSK je na slovesnosti v Bratislavi najboljšim slovanskim muzejem podelil nagrade ŽIVA 2023!

Forum slovanskih kultur je od 2. do 4. oktobra 2023 v Bratislavi že devetič zapored zbral nominirane slovanske muzeje in razglasil prejemnike nagrade Živa 2023.

Slavnostni dogodek, ki se je končal 4. oktobra z razglasitvijo nagrajencev Živa 2023, je FSK pripravil v sodelovanju in ob podpori Slovaškega narodnega muzeja, ki ga zastopa Branislav Panis, generalni direktor in član žirije Živa.  Prireditev je odprla ga. Silvia Hroncová, ministrica za kulturo Republike Slovaške. Podelitev je potekala v navdihujočem okolju na Bratislavskem gradu, kjer domuje Zgodovinski muzej Slovaškega narodnega muzeja.

V minulih devetih letih podeljevanja nagrade Živa je Forum slovanskih kultur, njen ustanovitelj, pod vodstvom dr. Andreje Rihter veliko prispeval k prepoznavnosti muzejev iz slovanskih držav v vsej njihovi raznolikosti in bogastvu njihove dediščine. Letos so sodniki za nagrado Živa nominirali 24 muzejev iz 10 držav.

Prejemniki nagrade Živa za leto 2023 so: Nagrado Živa 2023 za najboljši slovanski muzej je prejel Narodni muzej v Leskovcu iz Srbije. Nagrado Živa 2023 za najboljši slovanski kulturni in naravni spomenik je dobil Center za interpretacijo pomorske dediščine DUBoak iz Malinske na Hrvaškem. Častno omembo je prejel Muzej izseljenstva iz Slovaške v Severno Ameriko, Pavlovce nad Uhom – Ťahyňa, Slovaška. Pet posebnih priznanj pa je šlo v roke Muzeju sodobne umetnosti Ars Aevi iz Sarajeva za trajnostno delovanje; Umetnostni galeriji »Nadežda Petrović« iz Čačka v Srbiji za pozornost do obiskovalcev in odprtost; Muzeju Říčany iz Češke za ustvarjalnost; Muzeju Velenje za vodenje in učinkovitost ekipe ter Kulturnemu  domu Krško, enoti Grad Rajhenburg, za pripovedništvo.

Žirija je vseh sedem ukrajinskih muzejev, nominiranih za nagrado Živa 2023, označila za zgleden primer in jih nagradila s posebnim in edinstvenim nazivom Junaki kulture in slovanske dediščine. Dobitniki naziva so: Regionalni umetnostni muzej Khmelnicki, Narodni literarni spominski muzej Ivan Franko, Narodni zgodovinski muzej “Dmitri Javornicki” v Dnipru, Muzej ljudske arhitekture in podeželskega življenja “Klimentij Šepticki” v Lvivu, Harkovski zgodovinski muzej “M. F. Sumtsov”, Muzej lepih umetnosti v Odesi in Žitomirski pokrajinski muzej umetnosti “Y. Buhančuk” v Kmitivu. Našteti ukrajinski muzeji se v soočanju s težkimi časi in vojnem pustošenju odlikujejo po svoji odločnosti in prizadevanjih za zaščito ukrajinske kulturne dediščine, nacionalne identitete in državljanov .

Scroll to Top