Za nagrado ŽIVA 2022 rekordno število nominirancev

Na razpis za nagrado Živa 2022 – za najboljši slovanski muzej in najboljši naravni in kulturni spomenik v slovanskih državah se je prijavilo rekordno število muzejev, kar 34 iz desetih slovanskih držav. Vse prijavljenje je posebna žirija uvrstila v krog nominirancev.

Potem ko so v Forumu slovanskih kultur konec leta 2021 objavili nov razpis za nagrado ŽIVA, so v razpisnem roku prejeli rekordno število prijav. Za najboljši slovanski muzej in najboljši kulturni in naravni spomenik v slovanskih državah se je prijavilo 34 kandidatov, največ, 6 iz Srbije, ter iz Slovenije, 5. V FSK so prepričani, da je to dokaz, da se je nagrada uveljavila v slovanskem muzejskem prostoru in da obenem muzejem omogoča bolj prepoznavno pozicioniranje tudi na evropskem in globalnem nivoju. Dokaz več so vnovične kandidature. Tokrat je »povratnikov« kar 11, med njimi celo dva muzeja (op. oba iz Poljske), ki sta prejela glavno nagrado Živa za najboljši slovanski muzej.

Letni cikel projekta se je, po prejetih prijavah, nadaljeval s pregledom prijavne dokumentacije in vrednotenjem. Na podlagi tega so se sodniki za nagrado Živa sestali na delovnem sestanku in odločili, da za nagrado nominirajo prav vse prijavljene muzeje. Slednje bodo septembra in oktobra, kot je bila praksa pred Covid epidemijo, obiskali v živo, na podlagi obiskov pa odločili, komu bosta šli dve glavni nagradi in posebna priznanja.

8. podelitev nagrade Živa z mednarodno konferenco bo od 16. do 19. novembra 2022, potekala v Brežicah v Sloveniji, in sicer v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice.

FSK Živo podeljuje od leta 2014, v osmih razpisih pa nagrada povezuje že 170 muzejev iz 13 slovanskih držav.

Scroll to Top