O izzivih razstav na Piranova kolokviju

Forum slovanskih kultur je v okviru programa Piranove – mednarodnega centra za raziaskovanje dediščine pripravil četrti mednarodni kolokvij, tokrat z naslovom Izzivi za razstave. Poleg predavanj in predstavitve knjige Developing exhibitions sta potekali tudi dve delavnici.

Na četrtem mednarodnem kolokviju Piranova, ki je znova potekal na daljavo, je s predavanji sodelovalo deset strokovnjakov iz osmih različnih držav. Vseh udeležencev pa je bilo več kot 30. V prvem delu sta posebna gosta, Massimo Negri in Dirk Houtgraaf, predstavila svojo novo knjigo z naslovom Developing Exhibitions: there is a method in this madness. Sledilo je predavanje Igorja Maroevića iz hrvaškega Tiflološkega muzeja ter predstavitev Iskrena Velikova, ki je spregovoril o dveh primerih Regionalnega zgodovinskega muzeja Rousse iz Bolgarije. Maja Minoska Pavlovska iz Muzeja makedonskega boja za neodvisnost je predstavila komuniciranje v njihovem muzeju v času pandemije, Virgil Ștefan Nițulescu iz Romunije pa je predaval o izzivih postavitve nove stalne razstave. Rumjana Denčeva iz Etnografskega muzeja na prostem ETAR pa je predstavila razstavo Men’s times.

V drugem delu kolokvija sta potekali dve delavnici, ki sta ju vodila Rene Capovin in Elia Vlachou. Rdeča nit delavnic so bila vprašanja o pristopih v pripravi tako stalnih kot občasnih muzejskih razstav z različnih vidikov: interni in eksterni človeški viri, priprava vsebin v soodvisnosti od prostora, digitalne produkcije, osnovnega namena, finančnih virov …).

V FSK bodo, tako kot doslej, tudi tokrat opravili evalvacijsko analizo, ki bo obenem osnova za pripravo naslednjega mednarodnega kolokvija. Ta bo predvidoma aprila letos.

Scroll to Top