Drago Jančar in Robert Perišić na Festivalu slovanskih kultur

V Centru slovanskih kultur Moskva so ob dnevu slovanske pismenosti že tradicionalno pripravili Festival slovanskih kultur. Letos je potekal v hibridni obliki, deloma v živo in deloma na daljavo. V okviru festivala je potekala tudi okrogla miza, posvečena novim ruskim izdajam v zbirki Sto slovanskih romanov.

Festivala slovanskih kultur sta se na daljavo udeležila slovenski pisatelj Drago Jančar in hrvaški avtor Robert Perišić, ki je spregovoril o svojem romanu Naš človek na terenu. Ta se je po njegovem mnenju obdržal toliko časa, ker obravnava človekovo intimnost, ki je nobena družbena situacija ne more povsem uničiti. 

Drago Jančar, ki se je oglašal iz Hribarjeve knjižnice v Vili Zlatica, novem domovanju FSK, je predstavil svojo knjigo Posmehljivo poželenje, v katerem ironično obravnava srečanje srednjeevropske melaholije z ameriško dinamiko. O projektu Sto slovanskih romanov pa je povedal: »Knjižni projekt Sto slovanskih romanov je ne samo izjemna priložnost za informacijo o literarnih tokovih v posameznih nacionalnih književnostih, ima tudi svoj kulturni pomeni. Na žalost odnose med posameznimi slovanskimi narodi obremenjujejo zgodovinski nesporazumi in politični konflikti, celo vojne.  Toda literaturo smo zmeraj brali. Drug drugega smo brali in spoznavali človeške, zgodovinske,  kulturne značilnosti drugih slovanskih narodov. Ni boljše poti za medsebojno razumevanje, kot je branje knjig. Sam sem odkril nekaj odličnih romanov v tej zbirki, ki so mi razširili literarna in vsakršna obzorja. Projektu Sto slovanskih romanov napovedujem lepo prihodnost.« 

Z videonagovorom se je sodelujočim pridružil tudi hrvaški avtor Renato Baretić, ki je predstavil svojo knjigo Osmi poverjenik, ki je prav tako izšla v zbirki.

Festival slovanskih kultur, na katerem so se moderatorki in urednici ruskih izdaj zbirke Sto slovanskih romanov, Juliji Sozini, pridružili še prevajalci Nadežda Starikova, Larisa Saveljeva in Sergej Borisov, se je zaključil z branjem odlomkov iz prevedenih romanov.

Scroll to Top