Veleposlaniki slovanskih držav na obisku v Vili Zlatica

Po slavnostnem odprtju Hribarjeve Vile Zlatica, v kateri ima Forum slovanskih kultur svoje novo domovanje, slednji na obisk vabi veleposlanike slovanskih držav v Ljubljani. Vilo so si doslej ogledale že ekselence iz Češke, Hrvaške, Poljske in Rusije.

Nekdanji dom enega največjih ljubljanskih županov, Ivana Hribarja, vse od odprtja nudi vpogled v njegovo življenje in delo ter v življenje slovenske meščanske družine z začetka 20. stoletja. Voden sprehod po prenovljenih prostorih, ki so v celoti opremljeni z izvirnim pohištvom odkriva številne zgodbe o Hribarju, njegovi ideji slovanstva ter poteh, ki jih je prehodil, ko je služboval v tujini, med drugim tudi kot veleposlanik Jugoslavije v Pragi. Bil je tudi nosilec častnih priznanj carske Rusije, Kraljevine Srbije in Kraljevine SHS.

Zaradi novega domovanja FSK, ki simbolično predstavlja vez s Hribarjem, kot neutrudnem zagovorniku Zedinjene Slovenije in združitve južnih Slovanov v skupno državo, v mednarodni ustanovi na obisk in voden ogled vabijo veleposlanike slovanskih držav v Ljubljani. Doslej so v Hribarjevi Vili Zlatica gostili že češkega veleposlanika, Nj. Eksc. dr. Juraja Chmiela, veleposlanika Republike Hrvaške, Nj. Eksc. mr. Sc. Borisa Grigića, poljskega veleposlanika Nj. Eksc. dr. Krzysztofa Olendzkega in veleposlanika Ruske federacije v Sloveniji, Nj. Eksc. Timurja Ejvazova.

V FSK verjamejo, da se bodo vabilu na ogled vile in novega sedeža FSK v prihodnje odzvali še drugi veleposlaniki slovanskih držav v Sloveniji.

Scroll to Top