Zaživel je cikel ŽIVA VILA

Forum slovanskih kultur je ob letošnjem mednarodnem muzejskem dnevu, 18. maju, v svojem novem domovanju, Hribarjevi Vili Zlatica, pripravil prvi dogodek v ciklu »ŽIVA VILA«.

S preselitvijo v nove prostore, v Hribarjevo Vilo Zlatica, je Forum slovanskih kultur zasnoval nov cikel dogodkov pod skupnim imenom ŽIVA VILA. Prvi v nizu dogodkov je potekal ob svetovnem muzejskem dnevu. Šlo je za posebno vodstvo s strokovnjakinjami, ki so obiskovalce popeljale v čas od nekoč do danes.

Jerneja Batič, vodja projekta prenove Vile Zlatica na Mestni občini Ljubljana, Marija Ana Kranjc, odgovorna konservatorka in Darja Pergovnik, odgovorna konservatorka zunanje ureditve, obe iz OE Ljubljana, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, so v svojih nagovorih in vodenju po vili razkrivale, kako je prenova te potekala, kateri so bili največji izzivi in kako so uspeli ohraniti duh Hribarjevega časa ter ga umestiti v sedanjost. Ohranjeno stavbno pohištvo, parketi, lončene peči, večina stenskih poslikav, vrt z lopo, je omogočilo, da vila po prenovi nudi »vpogled« v takratno meščansko življenje in življenje v Rožni dolini. Z ohranjenimi predmeti Zlatice Hribar pa tudi v življenje enega največjih ljubljanskih županov.

Da bo vila res zaživela, bo, poleg Muzeja in galerij mesta Ljubljana, ki z vilo upravlja, skrbel tudi Forum slovanskih kultur, in sicer z dogodki v ciklu »ŽIVA VILA«. Po uspešnem začetku bodo z njimi nadaljevali tudi v prihodnje.

Scroll to Top