100 slovanskih romanov s Suzano Tratnik v središču Sankt Peterburga

100 slovanskih romanov s Suzano Tratnik v središču Sankt Peterburga

V Forumu slovanskih kultur so v okviru prve predstavitve na Mednarodnem knjižnem salonu v Sankt Peterburgu odprli razstavo 100 slovanskih romanov, slovenska pisateljica, Suzana Tratnik, pa je poskrbela, da se je slovenska beseda ne le videla, ampak tudi slišala na glavni ulici, Nevskem prospektu.

“S podpisanim memorandumom o sodelovanju z guvernatorjem Sankt Peterburga smo se decembra lani zavezali tudi k nekaterim konkretnim skupnim aktivnostim. Ena teh je bila udeležba ne Mednarodnem knjižnem salonu,” je po prvi predstavitvi projekta 100 slovanskih romanov v ruski kulturni prestolnici povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur (SFK), Mateja Jančar, vodja projektov založništva v FSK pa je dodala, da je knjižni salon v Sankt Peterburgu res nekaj posebnega. Del dogajanja namreč poteka na prostem, na ulicah, kar pomeni, da so knjige, pisatelji, prevajalci dejansko v stiku z ljudmi, tudi s turisti in mimoidočimi. Predstavitev Suzane Tratnik, sicer avtorice s slovenskega seznama zbirke 100 slovanskih romanov, z branjem v živo v slovenskem jeziku in prevodom Žane Perkovske v ruščino na enem od prizorišč – v Knjigarni pisateljev na Nevskem prospektu, je tako požela veliko zanimanje. Prav tako pa odprtje razstave 100 slovanskih romanov. Tudi slednja je na ogled na prominentni lokaciji Nevskega prospekta, v Domu novinarjev, odprle pa so jo

Ljubov Fedorova, namestnica predsednika odbora za stike z javnostmi mesta Sankt Peterburg, Irina Ivanova, umetniška direktorica Doma novinarjev, Mateja Jančar v imenu FSK in pisateljica Suzana Tratnik, ki je povedala, da je zbirka za avtorje zelo pomembna, saj jim pogosto utira pot v slovanski svet. Irina Ivanova pa je dejala, da razstava uspešno prikaže prostorsko dimenzijo zbirke in gledalcu omogoča poseben stik z avtorji, različnimi slovanskimi jeziki in njihovimi podobnostmi.

Razstava 100 slovanskih romanov je, po odprtju na sedežu Unesca v Parizu, doslej gostovala že v Ljubljani, Radljah ob Dravi in na Dunaju. V Sankt Peterburgu bo na ogled do začetka junija, jeseni pa v Univerzitetni knjižnici v Bratislavi ter v Moskvi v času tamkajšnjega mednarodnega knjižnega sejma. Tudi tam bo v sliki in besedi predstavljenih 108 avtorjev iz devetih slovanskih držav.

Scroll to Top