100 словенски романи со Сузана Тратник во средиштето Санкт Петербург

“Со потпишаниот меморандум за соработка со гувернерот на Санкт Петербург во декември минатата година се обврзавме и на некои конкретни заеднички активности. Една од нив беше учеството на Меѓународниот саем на книги” – изјави д-р Андреј Рихтер, директорката на Форумот на словенските култури (ФСК) по првата презентација на проектот 100 словенски романи во руската престолнина на културата. Матеја Јанчар, проектниот издавачки координатор на ФСК, пак, додаде дека Меѓународниот саем на книги во Санкт Петербург е нешто навистина посебно. Дел од настаните се одвиваа на отворено, на улиците, што значи дека книгите, писателите, преведувачите, всушност, се во допир со луѓето, вклучувајќи ги туристите и минувачите. Презентацијата од страна на Сузана Тратник, имено, словенечкиот автор од колекцијата на 100-те словенски романи, со читањето во живо на словенечки јазик и преводот на Жана Перковска на руски на една од сцените во Книжарницата на писателите на улицата “Невски проспект” привлече огромен интерес заедно со отворањето на изложбата на збирката на 100-те словенски романи. Изложбата е достапна на проминентна локација на улицата “Невски проспект”, во Домот на новинарите, а беше отворена од страна на Љубов Федорова – заменик-претседателката на односи со јавноста на градот на Санкт Петербург, Ирина Иванова – уметнички директор на Домот на новинарите, Матеја Јанчар во име на ФСК и писателката Сузана Тратник, која изјави дека збирката е од исклучително значење за авторите затоа што често им го отвора патот во словенскиот свет. Ирина Иванова, изјави дека изложбата успешно ја покажува просторната димензија на збирката и му овозможува на набљудувачот посебен контакт со авторите, различните словенски јазици и нивните сличности.

Изложбата на 100-те словенски романи, по отворањето на изложбата во седиштето на УНЕСКО во Париз, досега гостуваше во Љубљана, Радље об Драва и во Виена. Во Санкт Петербург, ќе биде изложена до почетокот на јуни, на есен ќе биде изложена во Универзитетската библиотека во Братислава, како и во Москва за време на Меѓународниот саем на книги. Таму визуелно и вербално ќе бидат претставени 108 автори од девет словенски земји.

Scroll to Top