FSK

Во Бугарија средба на ФСК со претставници на Министерството за култура и музејот „Етар“.

Активностите на Форумот на словенските култури за 2024-тата година се во полн ек. Директорката Андреја Рихтер во август ги посети претставниците на Министерството за култура и регионалниот етнографски музеј на отворено во Бугарија „Етар“. Работната средба беше насочена кон зајакнување на меѓусебната соработка и планирање на доделувањето на наградата Жива за 2024-та година.

Во Бугарија средба на ФСК со претставници на Министерството за култура и музејот „Етар“. Read More »

За современите словенски стрипови во градината на Вила Златица

Друштвото на словенски литературни преведувачи (ДСЛП) уште еднаш ги доведе учесниците на Меѓународниот преведувачки семинар на словенската литература во градината на Вила Златица. Овој пат дискусијата беше за иднината на современите словенски стрипови и како да се справиме со преводот на „облачињата“ во нив.

За современите словенски стрипови во градината на Вила Златица Read More »

Меѓународна златна музеолошка програма во Вила Златица

Придружете ни се во Вила Златица за програмата што ќе се одржи од 22-ри до 24-ти октомври 2023 година во Вила Златица и ќе се фокусира на врските помеѓу музеите како места на доверба. Состанокот е наменет за директори, менаџери, експерти и наградувани/номинирани музеи за наградата Жива.

Меѓународна златна музеолошка програма во Вила Златица Read More »

Здравка Евтимова и Александар Прокопиев на пролетно-летното издание на вториот Фестивал на словенска литература

Пролетно-летното издание на вториот Фестивал на словенската литература се одржа во градината на вилата Златица и во просториите на Форумот на словенските култури во љубљанската Рожна долина, а централни гости беа македонскиот писател Александар Прокопиев и бугарската авторка Здравка Евтимова. Словенечките преводи на нивните романи „Ѕиркачот“ и „Четврток“ неодамна беа објавени во збирката „Сто словенски романи“.

Здравка Евтимова и Александар Прокопиев на пролетно-летното издание на вториот Фестивал на словенска литература Read More »

Судиите за наградата Жива 2023 година на работна средба во Љубљана

Во Вила Златица, седиштето на Форумот на словенските култури, за време на јунската средба се собра меѓународен тим од 14 судии за внимателно да ги проценат номинираните кандидати за наградата Жива 2023 година.

Судиите за наградата Жива 2023 година на работна средба во Љубљана Read More »

Свежо од печатница: романот четврток од Здравка Евтимова

Романот „Четврток“ на Здравка Евтимова беше вклучен во збирката „Сто словенски романи“. Бугарската писателка и претседателка на бугарскиот ПЕН центар и се смета за едно од најважните имиња во современата бугарска проза, а позната е и како преведувачка од англиски, француски и германски јазик.

Свежо од печатница: романот четврток од Здравка Евтимова Read More »

DOKUDOC во Вила Златица

Во 2023-та година, Форумот на словенските култури ги проширува своите хоризонти на полето на филмот. Влеговме во соработка со Меѓународниот фестивал на документарниот филм DOKUDOC, кој ќе го одржи своето 12-то издание од 14-ти до 17-ти септември во Марибор.

DOKUDOC во Вила Златица Read More »

Тековни посети на музеите од страна на судиите за Жива наградата во мај 2023 година

Во месец мај, Жива судиите ги посетија музеите во земјите од кои доаѓаат номинираните музеи за наградата Жива 2023 година.

Тековни посети на музеите од страна на судиите за Жива наградата во мај 2023 година Read More »

Проектот Трансформација продолжува

Проектот „Трансформации: ОД словенската традиционална носија до модерни креации“ на Форумот на словенските култури (ФСК) е во полн ек. Во мај 2023 година беа фотографирани колекциите на дизајнери од Полска, Чешка, Хрватска, Северна Македонија и Црна Гора, а во септември се очекува сеопфатна презентација на проектот во Музејот на применета уметност во Белград.

Проектот Трансформација продолжува Read More »

Во Вила Златица се одржа маалска средба

Неодамнешната средба, која беше организирана за соседите во вилата Златица, помина во пријатна атмосфера и слушање на приказните од Рожна долина за минатото, особено за ќерката на Иван Хрибар – Златица, на која многумина сè уште се сеќаваат. На средбата се приклучи и германската амбасадорка во Словенија Натали Каутер и нејзиниот сопруг.

Во Вила Златица се одржа маалска средба Read More »

Scroll to Top