FSK

Првиот Словенечко-руски културен форум ветува зајакнување на соработката

Првиот Словенечко-руски културен форум, еден од најважните настани во рамките на културната сезона 2017-2018 година, заврши со стратешка седница на кој словенските и руските страни усвоија заеднички заклучоци. Тие се поврзани со главна цел, а тоа е зајакнување на соработката на словенските и руските културни институции.

Првиот Словенечко-руски културен форум ветува зајакнување на соработката Read More »

Во Белград отворен уште еден Центар на словенската култура

Форумот на словенски култури е меѓународна институција со седиште во Љубљана, која ги поврзува поединците и културните институции од тринаесет словенски земји преку разни проекти. Со цел да се интензивира промоцијата на словенските култури, но и да се обезбеди поголем пристап до материјалното и нематеријалното културно наследство, Форумот започна со отворање на центри на словенската

Во Белград отворен уште еден Центар на словенската култура Read More »

Во Црна Гора издадена првата книга од колекцијата на 100 словенски романи

Издавачката куќа Отворен културен форум во Црна Гора, во рамките на колекцијата на 100 словенски романи ја објави својата прва книга, имено, романот на Драго Јанчар, Потсмешна страст. Книгата, која активно ја вклучува Црна Гора во проектот чии почетоци датираат од 2006 година, беше преведена од страна на Мирослав Мрковиќ. Оваа година, предвидено е да

Во Црна Гора издадена првата книга од колекцијата на 100 словенски романи Read More »

Scroll to Top