Првиот Словенечко-руски културен форум ветува зајакнување на соработката

Министерот за култура на Република Словенија, Антон Першак, истакна дека овој форум дополнително ќе ја унапреди традицијата на меѓусебна соработка во областа на културата и ќе овозможи нови врски меѓу различните културни институции од двете земји. Тој ја поздрави досегашната размена во рамките на сезоната на словенечката култура во Руската Федерација и руската култура во Република Словенија во 2017-та и 2018-та година, изразувајќи жалење што желбата за претставување на словенечката култура во Руската Федерација е многу поголема од реалните финансиски можности.
Ала Манилова, заменик-министер за култура на Руската Федерација и раководител на руска делегација од повеќе од 30 членови, во своето обраќање изјави: „Културата ги отвора границите и работи во позитивен контекст. Целта на овој форум е да си помагаме и да ја зајакнеме досегашната соработка.” Таа вети дека ќе ги поддржи проектите и настаните кои се во интерес на двете култури и нации. Руската Федерација ја поддржува работата на Форумот на словенските култури со седиште во Љубљана, кој се очекува да биде централна платформа за собирање желби и предлози за меѓукултурна размена. Форумот на словенските култури веќе четиринаесет години воспоставува мостови помеѓу државите, културните институции и експертите.

Во рамките на шест секции (театар и музика, музеи и галерии, филм, културно наследство, библиотеки и култура, како и културен туризам во регионите) се сретнаа повеќе од 80 словенечки и руски претставници, меѓу кои и директори на културни институции, локални заедници, министерства и претставници на регионални и провинциски власти на Руската Федерација. Во рамките на овие секции беа собрани конкретни предлози за соработка, со акцент на размената на изложби, филмски материјал, театарски и други претстави. Тие, исто така, ја истакнаа популаризацијата на наследството во двете земји и покажаа интерес за размена на знаења и експерти од областа на реставрацијата и конзервацијата.

Scroll to Top