Forum slovanskih kultur s slovanskimi muzeji prvič na festivalu Intermuseum v Moskvi

Forum slovanskih kultur s slovanskimi muzeji prvič na festivalu Intermuseum v Moskvi

Forum slovanskih kultur se kot strateški partner prvič predstavlja na mednarodnem muzejskem festivalu Intermuseum v Moskvi. Na razstavnem prostoru Živa (op. gre za nagrado za najboljši slovanski muzej) se na enem mestu predstavlja petnajst slovanskih muzejev, od tega trije slovenski.

“Intermuseum je eden izmed največjih muzejskih dogodkov v našem delu Evrope. Letos praznuje 20. obletnico. FSK se z velikim veseljem pridružuje temu množičnemu gibanju povezovanja muzejev v regiji in širše v Evropi. Sodelovanje na eni največjih razstav muzejskih zbirk ter srečanju muzejskih strokovnjakov: direktorjev, managerjev, kustosov, oblikovalcev razstav, učiteljev, strokovnjakov s področja marketinga, medijskih strokovnjakov na enem mestu, je priložnost in izziv za nove projekte. Zato smo v FSK počaščeni, da se bomo iz oči v oči srečali s sodelavci in izmenjali naše izkušnje,” je pred začetkom jubilejnega festivala Intermuseum v ruski prestolnici povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur. Rihterjeva bo sicer aktivno, kot predavateljica in moderatorka, sodelovala na več dogodkih v okviru poslovnega programa festivala.

Na razstavnem prostoru, kjer je v ospredju Živa (op. nagrada za najboljši slovanski muzej) se predstavlja 15 muzejev iz 6 slovanskih držav, med njimi prejemniki posebnih priznanj, tudi slovenski Muzej in galerije mesta Ljubljana in Slovenski etnografski muzej ter dosedanji prejemniki nagrade Živa za najboljši slovanski muzej: Galerija Matice srpske iz Srbije (2014), Cricoteka iz Poljske (2016) in Slovenski planinski muzej iz Slovenije (2017). Gosta poslovnega dela festivala pa sta Jernej Hudolin, direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in mag. Martina Lesar Kikelj, predsednica Društva restavratorjev Slovenije.

Festival Intermuseum bo v Moskvi potekal od 31. maja do 3. junija, obiskalo pa naj bi ga več kot 40.000 obiskovalcev.

Scroll to Top