Za nami je prvi Festival slovanskih književnosti

Forum slovanskih kultur je v sodelovanju s partnerji pripravil Festival slovanskih književnosti. Prva izdaja festivala, ki bo v prihodnjih letih postal reden književni dogodek na kulturnem koledarju, je bila posvečena 15. obletnici zbirke Sto slovanskih romanov, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Osrednji gostje festivala so bili pisatelji, katerih dela so uvrščena na nacionalne sezname omenjene zbirke: črnogorski pisatelj Dragan Radulović, Aleksandar Gatalica iz Srbije, hrvaška avtorica Olga Savičević Ivančević in njihovi slovenski kolegi Suzana Tratnik, Jani Virk in Vlado Žabot. Avtorji so na treh pogovornih večerih, ki so potekali v Hribarjevi Vili Zlatica, na sedežu FSK, ki se razvija tudi v novo ljubljansko literarno prizorišče, razpravljali o svoji literaturi, pisateljskih izkušnjah in njihovih knjigah iz zbirke Sto slovanskih romanov.

Na festivalu je bil prikazan slovaški film Taborišče padlih žensk, režiserja Laca Halame, ki je nastal po istoimenskem romanu Antona Baláža. V slovenskem prevodu je roman lani izšel v Sto slovanskih romanih, o filmu in knjigi sta spregovorili prevajalka knjige Diana Pungeršič in lektorica za slovaški jezik Hana Lacova.

Festivalsko dogajanje se je iz prestolnice preselilo tudi v Celje, kjer se je v tamkajšnji Osrednji knjižnici Dragan Radulović pogovajal z Zoranom Pevcem, podpredsednikom Društva slovenskih pisateljev, pogovora pa so se udeležili dijaki treh celjskih gimnazij.

»K poslanstvu zbirke – da avtorje sodobne slovanske književnosti postavlja drug drugemu ob bok, njihova dela pa prinaša v naročja bralcev – festival prinaša novo dimenzijo: omogoča živo medsebojno spoznavanje, neposredno komunikacijo,« je ob zaključku Festivala slovanskih književnosti, literarno-glasbenem dogodku v Mini teatru v Ljubljani, dejala direktorica Foruma slovanskih kultur in pobudnica zbirke Sto slovanskih romanov Andreja Rihter. Slavnostni govornik pisatelj Vlado Žabot, ki je bil prav tako med začetniki zbirke, pa je dejal: »S to zbirko se je odprl skupni slovanski prostor izmenjav pogledov, doživljajev, socializiranosti, samoprepoznavnosti, moralne samopodobe, istovetnosti, različnih ustvarjalnih pristopov, skratka, umetniške komunikacije, ki je v evropski tradiciji temelj kultiviranja človečnosti. Ravno na kultivirani človečnosti pa je mogoče snovati in vzpostavljati prava zavezništva in vzajemnost.«

Na prireditvi sodelovali osrednji pisateljski gostje festivala, odlomke iz njihovih del so prebirali igralci Nika Korenjak, Tadej Pišek in Timotej Novaković, za glasbo pa je poskrbela skupina Gugutke, ki igra ljudsko glasbo Slovenije in jugovzhodne Evrope.  

Scroll to Top