“Prva dama srbske književnosti” na razstavi v Novem Sadu

Razstavo o življenju in delu srbske pisateljice in prve članice Srbske akademije znanosti in umetnosti Isidore Sekulić z naslovom “Prva dama srbske književnosti” je pripravila Mestna knjižnica Novi Sad v okviru mednarodne Poti pisateljic, novo certificirane Kulturne poti Sveta Evrope, ki je nastala na pobudo FSK. 

Na odprtju so zbrane nagovorili direktor Mestne knjižnice Aleksandar Jokanović, vodja projekta WWR Mateja Jančar, pomočnica direktorja novosadske Mestne knjižnice in ena od avtoric razstave Dragana Drobac Milošević ter član Mestnega sveta za kulturo Dalibor Rožić.

 “Isidora Sekulić je ena od žensk, ki so brezčasne vzornice, navdih in motivacija, zato čestitam Mestni knjižnici, da se jo je odločila predstaviti v okviru tega mednarodnega projekta. Leto, ko je Novi Sad evropska prestolnica kulture, ni moglo miniti, ne da bi se spomnili velike Isidorno Sekulić. Prepričan sem, da bodo obiskovalci uživali v tej multimedijski razstavi v eni od naših kulturnih postaj,” je dejal Dalibor Rožić.

Mateja Jančar je poudarila pomen takšnih projektov, saj oživljajo Pot pisateljic in izjemne, aktivne ter izobražene ženske postavljajo v središče pozornosti.

Mestno knjižnico Novi Sad je kot organizatorja razstave vodila želja, da bi z mednarodnim sodelovanjem ponudila afirmativen prikaz osebnosti in dela ter kronologijo življenja te izjemne ženske in umetnice. Del programa ob odprtju razstave je bila tudi predstavitev povezanih krajev, ki so zaznamovali pisateljičino življenje (Mošorin kot njen rojstni kraj in Beograd, kjer je preživela drugo polovico svojega življenja). Multimedijska razstava je vključevala VR rekonstrukcijo delovne sobe Isidore Sekulić, ki je bila še posebej privlačna za mlajše obiskovalce, spremljal pa jo je tudi katalog.

Scroll to Top