Glavni nagradi ŽIVA 2022 prejela Mestni muzej Virovitica in Cukrarna

Že 8. podelitev nagrad Živa je potekala v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice in Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije ter v partnerstvu z Občino Brežice, gradovoma Rajhenburg in Podsreda ter Galerijo Božidar Jakac.

Priznanje za najboljši slovanski muzej je prejel Mestni muzej Virovitica (Hrvaška). Po besedah žirije je muzej “odkril svojo temo, predmet in material, ki je tesno povezan z zgodovino regije in vsega človeštva, z življenjem na Zemlji in dandanes z vsem skupno odgovornostjo, da se zoperstavimo njegovemu izkoriščanju. Gre za les. Ta predstavlja bistvo vsebine, ki jo je muzej ustvaril in na sodoben način prenesel v celovito zgodbo ter edinstven in privlačen razstavni projekt, ki pritegne številne obiskovalce tako fizičnega kot virtualnega muzeja.”

Živo za najboljši spomenik kulturne dediščine je prejela slovenska Cukrarna, ki sodi k Muzeju in galerijam mesta Ljubljana. “Galerija Cukrarna kaže izrazito prilagajanje sodobnosti, pri čemer aktivira staro za ustvarjanje novega – sodobnega kulturnega urbanega prostora, odprtega za javnost, ki ponuja vrsto umetniških projektov in oblik sodelovanja v nacionalnem in mednarodnem kontekstu. V nekaj več kot letu dni je galerija izpolnila svojo vlogo s postavitvijo in produkcijo različnih razstav, izobraževalnih dejavnosti, umetniških interdisciplinarnih interpretacij, razprav in drugih izvirnih dogodkov, ki odražajo aktualna družbena vprašanja  – številni med njimi pa opozarjajo tudi na javno in dediščinsko vrednost samega prizorišča”, je v obrazložitvi zapisala žirija.

Priznanje za najboljši slovanski muzej je na petkovi večerni slovesnosti v brežiškem gradu podelila ministrica za kulturo in medije Črne gore Maša Vlaović, ki je izpostavila, da je trenutno obdobje polno izzivov za vse tiste, ki povezujemo kulturno in identitetno edinstvenost naroda. »To nas zavezuje k višji ravni sodelovanja znotraj družine slovanskih narodov – med kulturami istih jezikovnih korenin, prepoznavnih tradicij in podobnih zgodovinskih izkušenj,” je dejala Vlaović. Priznanje za najboljši spomenik kulturne dediščine je podelila direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, ki je dejala, da je leto 2022 posebno, saj na tem renesančno-baročnem gradu, na katerem tudi sicer prirejajo različne dogodke, letos gostijo prav podelitev nagrade Živa.

Strokovna žirija je s posebnimi priznanji nagradila tudi kreativnost Muzeja sodobne umetnosti iz Skopja (Severna Makedonija), vodenje Muzeja gradov iz Pszczyne (Poljska), pripovedovanje zgodb Muzeja na odprtem »Stara vas« iz Sirogojna (Srbija), odprtost za obiskovalce Narodnega etnografskega muzeja iz Varšave (Poljska), učinkovito rabo virov Muzeja L’ubovna iz Stare L’ubovne (Slovaška) in učinkovitost ekipe Galerije Nikola Koka Janković Narodnega muzeja iz Kragujevca (Srbija). Častno omembo je prejel Slovaški narodni muzej – Muzej slovaških narodnih svetov iz Mijave (Slovaška). 

Andreja Rihter, direktorica Mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur, ki je pobudnica nagrad Živa, je vsem nagrajencem zaželela, naj nagrade prispevajo k temu, da bo »njihov sloves presegel sedanje meje in jim prinesel novo pozornost in občinstva”.

Letošnje leto je bilo po številu nominacij rekordno v osemletni zgodovini nagrad Živa, saj so se prijavili muzeji in spomeniška območja iz Bosne in Hercegovine, Češke republike, Črne gore, Hrvaške, Poljske, Severne Makedonije, Slovaške, Slovenije in Srbije.

O priznanjih je odločala petnajstčlanska mednarodna žirija, ki je na svoji zadnji seji v svoje vrste sprejela novo članico iz Ukrajine, Olho Hončar, direktorico Spominskega muzeja totalitarnih režimov »Teritorij terorja«.

S priznanji Živa Mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur nagrajuje najbolj napredne in inovativne prakse muzejev in kulturnih in naravnih spomenikov v trinajstih slovanskih državah. Doslej je bilo nominiranih kar 170 muzejev in spomenikov.

Scroll to Top